Kinezi su cenzurisali čuveni Borilački klub i promenili mu kraj: Fanovi kažu – oskrnavljen je

Izvor: B92, 25.Jan.2022, 19:25

Kinezi su cenzurisali čuveni "Borilački klub" i promenili mu kraj: Fanovi kažu – oskrnavljen je

Znate li prvo pravilo "Fight Cluba" u Kini? Ne spominji originalni kraj filma. A drugo pravilo? Promenite kraj tako da policija pobedi.

Kina ima neka od najrestriktivnijih pravila o cenzuri na svetu zbog vlasti koje svake godine odobravaju tek nekoliko stranih filmova, a i to ponekad uz velike rezove.

Među najnovijim filmovima koji su podvrgnuti takvoj obradi je kultni klasik Dejvida Finčera iz 1999. "Borilački klub" (Fight Club). Ljubitelji ovog filma u Kini primetili >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << su tokom vikenda da je verzija filma koja je odnedavno dostupna na striming platformi Tencent video, doživela preobražaj koji u potpunosti transformiše anarhističku, antikapitalističku poruku zbog koje je film postao svetski hit.

U završnim scenama originala Nortonov lik Pripovedača ubija svoj imaginarni alter ego Tajlera Dardena – kojeg glumi Pit – a zatim posmatra kako zgrade eksplodiraju, sugerišući tako da je plan njegovog lika da uništi modernu civilizaciju kakva jeste.

Umesto eksplozije – zatamnjen ekran i opis završetka

No, nova verzija u Kini zauzima drugačiji pristup. Narator i dalje nastavlja s ubijanjem Dardena, ali scenu zgrade koja eksplodira zamenio je zatamnjeni ekran i pisani opis završetka filma.

"Policija je ubrzo shvatila ceo plan i uhapsila sve kriminalce, uspešno sprečivši eksploziju bombe", stajalo je na ekranu. Zatim se dodaje da je Tajler – plod Pripovedačeve mašte – poslat u "ludnicu" na psihološko lečenje te je kasnije pušten.

U ovom trenutku nije jasno jesu li vladini cenzori naredili alternativni završetak ili su, pak, producenti originalnog filma napravili promene, a Tencent video na to pitanje nije imao komentar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Kinezi cenzurisali "Borilački klub" i promenili mu kraj

Izvor: Radio 021, 26.Jan.2022, 08:03

Znate li prvo pravilo "Fight Cluba" u Kini? Ne spominji originalni kraj filma. A drugo pravilo? Promenite kraj tako da policija pobedi.

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.