Kineski klasični ples Fen mo u Narodnom pozorištu

Izvor: RTS, 21.Jan.2018, 00:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kineski klasični ples "Fen mo" u Narodnom pozorištu

Večeras u Narodnom pozorištu Plesna akademija iz Pekinga izvela je kineski klasični ples "Fen mo". Ta Akademija jedna je od najvećih u svetu po broju učenika i studenata. Gostovanje u Novom Sadu pre dva dana i u Beogradu ostvareno je u saradnji ministarstava kulture dve zemlje i ambasade Kine u Srbiji.
"Fen mo" nema jedinstvenu priču, već kroz pet slika prikazuje pojedine važne momente kineske tradicionalne >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << kulture. Delovi "Buđenje", "Protok", "Instinkt", "Oslobađanje" i "Forma i formalnost", bazirani su na kineskoj kaligrafiji, slikarstvu, umetnosti.

"U predstavi možemo videti eleganciju, stidljivost tradicionalne Kineskinje, kao i slobodu i snagu tradicionalnog Kineza. Uopšte, prikazana je lepota tradicionalne kineske kulture", kaže profesorka na Akademiji za igru iz Pekinga Hajfon Son.
Predstava je premijerno izvedena 2009. godine, da bi posle sedam godina brušenja i tek povremenog izvođenja ponovo bila postavljena na scenu 2016. godine.

Na Plesnoj akademiji iz Pekinga, gde ima i dosta inostranih studenata, uče se klasičan kineski ples, narodna kineska igra, balet, koreografija, muzičko pozorište, ali i poslovodstvo.
"Naš osnovni zadatak je da razvijamo talente. Želimo da od njih stvorimo najbolje profesionalce, ali i da im izgradimo timski rad. Za njih je važno i da igraju u inostranstvu. Želimo da publici izmamimo emocije. Na nastupu u Novom Sadu videli smo suze u publici", ističe potpredsednik Akademije za igru Ćan Džan.
Ples "Fen mo" inspirisan je izrekom iz knjige o slikarstvu svih dinastija od VII do početka X veka: "Ako slikar može dočarati pet boja samo korišćenjem mastila, smatramo da je uhvatio suštinu. Ali, ukoliko je slikarev um usmeren na tih pet boja, suština će mu izmaći".

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.