Izvor: RTS, 01.Dec.2020, 20:06

Karikaturama protiv grešaka u pravopisu – Sizifova pravila jednog veroučitelja

Bojan Jokanović, teolog i veroučitelj, ali i talentovani ilustrator i muzičar koji živi i radi u Doboju, pronašao je zabavan i jednostavan način da se bori za očuvanje srpskog jezika i ćirilice. Opismenjuje karikaturom, a svoj rad objedinjuje naslovom "Sto Sizifovih pravopisnih pravila".
Kao dečak lakše je pamtio uz pomoć crteža, te je tako odlučio da karikaturom i crtežom i drugima objašnjava jezička pravila. Pogrešna upotreba rečce NE >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << uz glagol podstakla ga je na "sizifovski posao".

Tako je pre pet godina nastala prva ilustracija i rešenje za NE ZNAM. Danas ih je više od pet stotina, objavljenih u dve knjige.
"Nikada ne biram jezičke nedoumice koje ilustrujem, nažalost, one same biraju mene. Nemoguće je proživeti jedan dan, a ne naići na bezbroj jezičkih grešaka, na televizijama, portalima, komentaru na društvenim mrežama, tablama na ulici, tako da inspiracije imam, ne za još jednu knjigu nego za jedan čitav tom", kaže Bojan Jokanović.
Tužan je što smo kao narod nemarni prema maternjem jeziku, ne pišemo ćirilicom, u govoru isuviše često koristimo tuđice, a anglicizme i sasvim nekritički uz bezbroj skraćenica u pisanoj komunikaciji.
Jezik se neguje od najranijeg doba i zato je "Sizifova pravopisna pravila" namenio najpre deci, ali ona su podjednako važna i za odrasle.
"Ja sam ilustrator dečjih knjiga, ali su teme i te kako važne i za odrasle, jer deca će svakako ličiti na one koji njih vaspitavaju. Veoma je teško stvarati za decu, ali ujedno je to i najlepša misija na svetu. Pisac i ilustrator dečjih knjiga mora imati jedan veoma važan faktor – dete u sebi, jer onaj ko ne sačuva dete u sebi od njega nikada neće postati čovek. Deca su najčistiji i najiskreniji kritičari. Oni ne znaju da kriju osećanja, da laskaju. Jednostavno nešto im se sviđa ili ne sviđa. To je stvar veoma jasna. Zato je važno da gledate dečjim očima kada stvarate ilustracije za decu i da te ilustracije prilagodite njima", ističe Jokanović.
Svoje knjige i pravopisne karte Bojan Jokanović primenjuje u nastavi, a koriste ih i njegove kolege. Deci se dopadaju te i sami smišljaju karikature, takmičeći se u znanju i crtanju.
Tako uče da govore i pišu pravilno, stiču svest o značaju jezika ne samo u obrazovanju već i u svakodnevnoj komunikaciji.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.