Kanski festival: Bertoluči ostavio neizbrisiv trag u istoriji filma

Izvor: Beta, 26.Nov.2018, 23:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kanski festival: Bertoluči ostavio neizbrisiv trag u istoriji filma

Bernardo Bertoluči koji je umro u 78. godini ostavio je neizbrisiv trag u istoriji filma, rekli su danas zvaničnici Kanskog festivala u saopštenju povodom njegove smrti."Bertoluči je bio veliki umetnik i osoba iznad svake norme koji je pratio italijanski film 20. veka i postao njegova vodeća figura", napisali su Pjer Leskir i Tijeri Fremo, predsednik odnosno generalni direktor Kanskog festivala u saopštenju za Frans pres. Oni su naveli da je Bertoluči imao neprolaznu povezanost s Kanom.Bertoluči je bio predsednik žirija Kanskog festivala 1990. On je 2011. dobio prvu počasnu Zlatnu palmu u istoriji festivala.  "Brando, Depardje, Trentinjan, De Niro... ako je Bertoluči snimao sa najvećim i uvećao ih na platnu to je zato što je on sam bio gigant. On će nedostajati sedmoj umetnosti, umetnosti kojoj je toliko dao", ocenio je danas francuski ministar kulture Frank Rister preko Tvitera.Reditelj "Poslednjeg tanga u Parizu" i "Poslednjeg kineskog cara" i "Dvadesetog veka" umro je u Rimu.

Nastavak na Beta...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Kanski festival: Bertoluči ostavio neizbrisiv trag

Izvor: N1 televizija, 27.Nov.2018, 00:51

Bernardo Bertoluči, koji je umro u 78. godini, ostavio je neizbrisiv trag u istoriji filma, rekli su zvaničnici Kanskog festivala u saopštenju povodom njegove smrti..."Bertoluči je bio veliki umetnik i osoba iznad svake norme koji je pratio italijanski film 20. veka i postao njegova vodeća figura",...

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.