Kaleidoskop kulture“ donosi nove kulturne sadržaje

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 02.Sep.2019, 12:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Kaleidoskop kulture“ donosi nove kulturne sadržaje

Druga nedelja "Kaleidoskopa kulture" donosi nove kulturne sadržaje – izložbe, festivale, predstave, koncerte na neočekivanim lokacijama, projekcije filmova pod otvorenim nebom, obeležavanje rođendana kulturne stanice, kao i jubileja kultnog teatra – Bitefa.

30 godina Bitefa i međunarodni festival savremenog plesa Tanz Platz

"Neuhvatljivo" pozorište, koje je od osnivanja neguje drugačiju scensku delatnost u domaćoj produkciji, ostajući dosledno orijentaciji >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << ka najsavremenijim svetskim pozorišnim tokovima" – tako je opisan teatar Bitef koji slavi 30 godina postojanja. U Novom Sadu njegov jubilej biće obeležen izložbom" I dalje u zaveri sa pozorišnim duhom"koja će biti otvorena5. septembra u 19 sati u kulturnoj stanici Svilara (Đorđa Rajkovića 6b)i trajaće do 9. septembra. Izložba je deo trećeg izdanjameđunarodnog festivala savremenog plesa Tanz Platzu produkciji SKCNS koji će trajati do 7. septembra. Tanz Platz predstaviće četiri koprodukcije i uspešne koreografe i plesače iz Italije, Španije, Nemačke, Kolumbije, Novog Zelanda i Srbije tokom 6. i 7. septembra u pozorišnoj sali gimnazije "Laza Kostić".

Tri dana Čarlija Čaplina i Zagrebačke filharmonije u Parku prisajedinjenja

Povodom 130 godina od rođenja jedne od prvih zvezda sedme umetnosti, Čarlija Čaplina, projekat "Filmharmonija"  "izvlači" klasičnu muziku iz okvira zatvorenih prostora u zelenu oazuParka prisajedinjenja (Dunavska 35) gde će Novosađani 3, 4. i 5.septembra od 20 sati imati prilike da pogledaju dva Čaplinova legendarna ostvarenja -"Pasji život" i "Mališan" uz pratnju Zagrebačke filharmonije. U slučaju lošeg vremena "Filmharmonija" biće premeštena u Sinagogu (Jevrejska 9). Projekat "Filmharmonija" sufinansiran je iz INTERREG IPA programa prekogranične saradnje Hrvatske i Srbije 2014-2020. a na realizaciji programa u Srbiji partner im je Muzička omladina Novog Sada, uz podršku "Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture".

Izložba koja spaja slikarstvo i dizajn

Kako izgleda spoj klasičnog slikarstva i grafičkog dizajna? To će u okviru "Kaleidoskopa kulture" prikazati participativna izložba СФР-YU2. septembra u Poklon zbirci Rajka Mamuzića sa početkom u 19 časova. Razvoj dizajna kod nas prikazan je kroz upotrebne predmete iz oblasti grafičkog i industrijskog dizajna iz sredine prošlog veka, koji su u vlasništvu građana. Izložba se realizuje u saradnji Poklon zbirke Rajka Mamuzića, Udruženja likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Vojvodine i "Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture".

Omladinski kantautorski festival

Zanimljiv i nesvakidašnji spoj lokacije i sadržaja donosi i prvi Omladinski kantautorski festival čije će finalno veče bitina krovu TC "Promenada Novi Sad"(nivo 2b parkinga)4. septembrasa početkomu 20 časova, a ulaz je besplatan. U takmičarskom delu večeri nastupiće devet finalista konkursa za kantautore, a zatim će publika slušati novo ime muzičke scene, Oliveru Popović, profesora gitare Vedrana Ferizovića, inače vođe novosadskog benda "Josip A Lisac" i Tamare Ristić, poznatije kao Kezz. Projekat se realizuje uz sufinansiranje Uprave za kulturu Grada Novog Sada, u zajedničkoj organizaciji Asocijacije gitarista Vojvodine i Kulturnog Centra LAB, uz podršku "Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture".

Eđšeg puni godinu dana

Kroz dva dana programa, 7. i 8. septembra kulturna stanica "Eđšeg" (Antona Čehova 4) obeležiće godinu dana postojanja i rada na decentralizaciji kulture i pružanju prostora za kreativce, pojedince, organizacije tokom prvih 365 dana. Realizovano je više od 900 programa, a u najvećoj meri podrška je bila usmerena ka vaninstitucionalnoj sceni. U subotu, program će biti celodnevni i prvenstveno namenjen najmlađima, uz magični šou, performans, radionicu, kao i popodnevni žur, dok će u nedelju program početi popodne, a kruna će biti nastup VIS Limunada koji će posetioce vratiti u doba igranki iz ’60. godina prošlog veka.

Karavan "dovozi kulturu" u sve delove grada

U okviru "Kaleidoskopa kulture" krenula je i pokretna kulturna stanicaKaravan. Ove nedelje,4. septembra"kultura na točkovima" stiže naPodbaru (Filipa Višnjića 19)gde će, u18 časova, u saradnji udruženja "Šolja mleka" i "Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture" biti organizovano druženje sa žiteljima tog dela Novog Sada koji će imati prilike da probaju ukusne zalogaje pripremljene od strane Šoljine ekipe, upoznaju se sa Karavanom, njegovom idejom i saznaju gde će biti naredne nedelje, a sve to uz muziku dj-ja iz Šoljine trupe.

"Kaleidoskop kulture" je programski luk iza kog stoji "Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture" koji po drugi put, na više od 80 lokacija, od 24. avgusta do 30. septembra, kroz kulturu zajedništva pretvara Novi Sad u "grad scenu". Deo "Kaleidoskopa kulture" su Festival uličnih svirača, Piano city, Novosadski strip vikend, Festival kamerne muzike i mnogi drugi.

Drugačiji po tome što povezuje prostore i programe, kao i same aktere: od ustanova kulture, vaninstitucionalne scene, umetnika do samih građana, "Kaleidoskop" kroz više umetnosti predstavlja jedinstvenu sliku raznolikosti Novog Sada. Sa više od 400 programa svako će biti u prilici da oblikuje svoj kaleidoskop kulture.

Sve informacije možete pronaći na sajtu "Kaleidoskopa":http://kaleidoskop.novisad2021.rs/

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Druga nedelja "Kaleidoskopa kulture": Izložbe, predstave, koncerti, projekcije filmova

Izvor: Radio 021, 03.Sep.2019, 09:42

Druga nedelja "Kaleidoskopa kulture" donosi izložbe, festivale, predstave, koncerte na neočekivanim lokacijama, projekcije filmova pod otvorenim nebom, obeležavanje rođendana kulturne stanice, kao i jubileja kultnog Bitef teatra...Međunarodni festival savremenog plesa Tanz Platz.."Neuhvatljivo pozorište,...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.