Kako zvuči najveći instrument na svetu?

Izvor: B92, 09.Jun.2013, 14:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako zvuči najveći instrument na svetu?

Možda zvuči neverovatno, ali i Ajfelova kula može biti muzički instrument poput gitare, violončela ili klavira. Ako ne verujete, pogledajte čime se trenutno bavi američki kompozitor Džozef Bertoloci.

Čekići, najrazličitije udaraljke, žice i neobični zvuci – sve to na visini od tristotinak metara iznad Marsovih polja, sa jednim od najlepših pogleda na grad svetlosti.

Nagrađivani kompozitor poznat po eksperimentisanju sa instrumentima i muzičkim žanrovima, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Džozef Bertoloci od kraja maja boravi u Parizu ne bi li zasvirao na, kako kaže, najvećem instrumentu na svetu.

Sa timom saradnika on sakuplja najrazličitije zvuke nastale „sviranjem“ Ajfelove kule, koje će potom uobličiti u jedinstvenu kompoziciju.

Ceo projekat nazvan je „Tower Music“, a Bertolociju je trebalo četiri godine rada i truda da najzad zasvira na Ajfelovoj kuli. Bez kontakata u Parizu, ali i sa veoma malo novca na raspolaganju, godinama se trudio da sprovede svoju ideju u delu. Uz pomoć privatnih novčanih donacija, čiji se iznos popeo do iznosa od 40.000 dolara, Bertoloci je tek ovog proleća pobedio francusku administraciju i dobio dozvolu za realizaciju projekta „Tower Music“.

„Toliko sam uzbuđen što sam ovde. Ovo sam dugo planirao“, kazao je Bertoloci za Njujork Tajms.

„Različite dimenzije tornja daju različite tonove. Ako radite sa većom površinom, onda će ona vibrirati sporije i duće, pa ćete dobiti dublji ton“, objašnjava Bertoloci. „Ako vam trebaju recimo visoki tonovi, vertikalne šipke i ploče će vam odlično poslužiti.“

On objašnjava da je prvi muzički susret sa Ajfelovom kulom bio ispunjen strahom, jer pre dobijanja dozvole sve što je imao bilo je svedeno na teorije i pretpostavke.

„Šta bih radio da sam ’našao’ petsto istih tonova? Srećom, sve ide odlično, već smo pronašli gomilu različitih tonova i zvukova“, dodaje Bertoloci.

Ovaj dobitnik Gremi priznanja i ranije je sprovodio slične eksperimente, poput projekta „Bridge Music“ kada je „svirao“ na mostu Frenklina Ruzvelta Njujorku. Ideju za pariski eksperiment dobio je od svoje suprug, pre skoro deset godina.

Jednog dana dok je isprobavao svoje gongove, čiji je strastveni kolekcionar, supruga je „udarila“ poster Ajfelove kule na zidu, ne bi li prekinula buku.

„Pomislio sam – to bi zaista moglo da bude zanimljivo“, otkriva Bertoloci.

Kako zvuči Ajfelova kula u Bertolocijevoj kompoziciji saznaćemo sledeće godine. Premijera komada „Tower Music“ zakazana je za 2014. godinu, kada će se koncertom obeležiti 125 godina Ajfelove kule.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Kako zvuči najveći instrument na svetu?

Izvor: B92, 09.Jun.2013

Možda zvuči neverovatno, ali i Ajfelova kula može biti muzički instrument poput gitare, violončela ili klavira. Ako ne verujete, pogledajte čime se trenutno bavi američki kompozitor Džozef Bertoloci...Čekići, najrazličitije udaraljke, žice i neobični zvuci – sve to na visini od tristotinak...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.