Još se dogovara datum povratka stranice Miroslavljevog jevanđelja u Srbiju

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 09.Jul.2019, 17:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Još se dogovara datum povratka stranice Miroslavljevog jevanđelja u Srbiju

Još uvek nije postignut konačni dogovor oko tačnog datuma za povraćaj 166. stranice Miroslavljevog jevanđelja iz Rusije u Srbiju, ali se očekuje da će se to dogoditi do kraja ove godine, rečeno je Tanjugu u Ministarstvu kulture i informisanja Srbije.

"Razgovori o pravno-formalnim i tehničkim modalitetima razmene su u toku i vode se oko usaglašavanja modela povraćaja odnosno razmene kulturnih dobara, imajući u vidu da je to vrlo složeno pitanje i u Srbiji i u Ruskoj >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Federaciji", objasnili su u Ministarstvu.

Dodaju da su u intenzivnoj komunikaciji sa Ministarstvom kulture Ruske Federacije i trenutno obe strane rade na usaglašavanju budućeg teksta međudržavnog sporazuma, a u srpskom ministarstvu očekuju da će 166. stranica najstarijeg sačuvanog ćiriličkog rukopisa na staroslovenskom jeziku biti vraćena u Srbiju do kraja ove godine.

U Ministarstvu podsećaju da je tokom zvanične posete predsednika Ruske Federacije Vladimira Putina Srbiji u januaru ove godine, dogovoreno da se izvrši razmena kulturnih dobara između dve države, odnosno da se sedam dela Nikolaja Reriha koja se čuvaju u Narodnom muzeju u Beogradu razmene za 166. stranicu Miroslavljevog jevanđelja

Miroslavljevo jevanđelje, jedan od najvrednijih primera rukopisne građe, nalazi se u Narodnom muzeju u Beogradu, a 166. stranica trenutno je u biblioteci u Sankt Peterburgu.

Reč je o stranici koju je ruski monah Porfirije Uspenski isekao i poneo sa sobom tokom boravka na Hilandaru.

Pitanje povratka lista Miroslavljevog jevanđelja pokrenuto je 2017. kada je ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević, prilikom učešća na Kulturnom forumu u Sankt Peterburgu, razgovarao sa ministrom kulture Ruske Federacije Vladimirom Medinskim.

Naredne godine upućen je predlog ruskoj strani, koji se ne odnosi na povraćaj već na razmenu Rerihovih slika za 166. list, a razgovori su nastavljeni tokom boravka ministra Medijnskog u Beogradu u oktobru prošle godine.

Pozitivna okolnost je, kako kažu u Ministarstvu kulture, činjenica da se u Rusiji gradi Muzej posvećen Rerihu i ruska strana želi što veću i bogatiju kolekciju, te je o svemu tome obavešten Kabinet predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Predsednik Rusije Vladimir Putin je u januaru ove godine u Beogradu, na konferenciji za štampu, javno izgovorio da će 166. list Miroslavljevog jevanđelja biti vraćen u skladu sa dogovorom između dva ministarstva i tada su počeli pregovori o budućem sporazumu o razmeni.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Još se dogovara datum povratka stranice Miroslavljevog jevanđelja u Srbiju

Izvor: Blic, 09.Jul.2019

Još nije postignut konačni dogovor oko tačnog datuma za povraćaj 166. stranice Miroslavljevog jevanđelja iz Rusije u Srbiju, ali se očekuje da će se to dogoditi do kraja ove godine, rečeno je Tanjugu u Ministarstvu kulture i informisanja Srbije.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.