Jevtić: Kan odbranio status najvažnije filmske fešte

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Maj.2019, 11:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jevtić: Kan odbranio status najvažnije filmske fešte

Filmski festival u Kanu održava se 72. put i pred sobom je imao ima važan zadatak da u atmosferi velikih promena u industriji zabave odbrani status najvažnije filmske fešte na planeti, u čemu je kako stvari stoje uspeo, kazao je za Tanjug Boban Jevtić, doskorašnji direktor Filmskog centra Srbije.

Jevtić, koji se upravo vratio sa festivala u Kanu, kaže da je zabrana učestvovanja streaming kompanijama poput Netfilxa i Amazona ukoliko nemaju bioskopsku distribuciju svojih >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << filmova učinila da prošle godine veliki broj američkih zvezdi odabere Veneciju, koja je i bliža Oskaru za premijeru svojih filmova umesto Kana.

"Kako stvari stoje, Kanski festival je upozorenje shvatio ozbiljno i na ovogodišnjem festivalu imamo premijerne filmove takvih veličina kao što su Almodovar, Braća Darden, Tarantino, Leluš, Džarmuš, Gaspar Noe, Bruno Dimon i mnogi, mnogi drugi" kazao je Jevtić.

Filmski znalac napominje da ljudi koji su van filmskog biznisa obično povezuju Kanski festival sa glamurom i crvenim tepihom, ali Kan je u stvari mesto gde čitava jedna industrija dolazi kako bi se sklopili poslovi, razmenile ideje, napravio dobar PR za projekte koji dolaze.

"Ne postoje klasične bioskopske ulaznice, to jest obična publika ne može kupiti karte za projekcije filmova, postoje samo "pozivnice" koje dobijate u zavisnosti od toga koliko ste značajni za industriju ili sam Kanski festival. Najtraženija "pozivnica" ove godine bez sumnje bila je za novi Tarantinov film "Bilo jednom u Holivudu" velikim delom zbog dolaska Breda Pita i Leonarda di Kaprija na crveni tepih. Tarantino se obratio tviter nalogom zamolivši premijernu publiku da ne otkriva zaplet filma, te posebno finalni preokret", naveo je Jevtić.

On dodaje i da je veliku pažnju publike dobio i famozni Pedro Almodovar sa izvanrednim filmom "Dolor & Gloria", autobiografskom studijom o reditelju u stvaralačkoj krizi.

"Kritičari ovaj film već nazivaju remek delom i verovatno je, bar kako do sada stvari stoje najveći kandidat za Zlatnu palmu. Na premijeri Almodovar je održao dirljiv govor koji je u suze naterao i glavne zvezde filma Penelope Kruz i Antonio Banderasa, a publika je odreagovala gromkim aplauzom", kaže Jevtić.

Prema njegovim rečima, novi film Džima Džarmuša "Mrtvaci ne umiru" naišao je na mnogo oštrije kritike.

"Ova zombi komedija sa neverovatnim kastom koji pored Bila Mareja, Alena Drajvera i Kloe Sevinji uključuje Igi Popa, Toma Vejtsa kao i Selenu Gomez, počinje zaista originalno, ali vrlo brzo gubi dah i postaje blago dosadna. Dosta se očekivalo i od novog projekta Kloda Leluša "Najbolje godine našeg života" u kome Anuk Eme i Žan Luj Trentinjan ponovo igraju likove iz kultnog filma "Jedan čovek, jedna žena", 53 godine nakon dobijene zlatne palme. Jedna intimna, melanholična meditacija o prolaznosti ali i lepoti života", navodi Jevtić.

Za njega nema dileme da je novo ostvarenje Pedra Almodovara favorit u Kanu.

"Iako je do kraja festivala ostalo još par dana, generalno gledajući, sem Almodovarovog filma, niti jedan nije dobio jedinstvene pohvale i kritike i medija" kazao je jevtić i dodao da će festival ostati upamćen i po direktnim ili posrednim kritikama da su organizatori želeli da zadovolje kvotu rodne ravnopravnosti bez obzira na kvalitet ponuđenih filmova.

Kako kaže, Srbija je ovog puta bila predstavljena u programu Kenzen gde je prikazan omnibus film See Factory, u kome je jednu priču režirala mlada rediteljka Maša Šarović, a u kome, u drugim pričama igraju i Mirijana Karanović i Jelisaveta Seka Sabljić.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.