Jedini portret Đurđa Brankovića prvi put snimljen kamerom

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Nov.2019, 18:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jedini portret Đurđa Brankovića prvi put snimljen kamerom

Smederevsku tvrđavu "okupirali su" proteklih dana kamermani, statisti, reditelji i istoričari, a razlog je snimanje drugog ciklusa igrano-dokumentarne serije "Srpski junaci srednjeg veka" prema scenariju i u režiji Gordana Matića.

Ekipa Tanjuga bila je danas na snimanju i prisustvovala je krunisanju Despota Stefana u Carigradu despotskom krunom, inače poslednjeg srpskog vladara koji je tamo krunisan.

Sledeća na redu, kako nam je otkrio reditelj, bila je scena pijace, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << te su na sve strane nameštena kolica sa ribom, povrćem i voćem i ostalim sredstvima za prodaju kojima je raspolagala Srbija u srednjem veku. Odvijala se razmena dobara između teritorija Despota Stefana i Dubrovnika.

"Izazov je raditi na ovakvom projektu, pogotovo zato što niko do sada nije predstavljao na ovakav način naše istorijske ličnosti iz srednjeg veka. Smatramo da je ovo neka vrsta legata. Kao narod se odnosimo prema istoriji bez dovoljno poštovanja, a ljudima koji ne pamte i ne uče iz sopstvene istorije, događa im se da se ta istorija i greške ponavljaju", kaže Matić.

Kroz deset polučasovnih epizoda serija upoznaje gledaoce sa malo poznatim detaljima iz srpske srednjovekovne istorije, uz obilje atraktivnih i savremenih ilustracija kako grafičkih, digitalnih, tako i kostimiranih, igranih.

Junaci serijala su Stefan Lazarević, Đurađ Branković, car Uroš, Jelena Balšić, vojvoda Momčilo, Jug Bogdan, Banović Strahinja i Tvrtko Kotromanić.

Kroz priče o njima saznaće se, kako ističe reditelj, i mnogo toga o političko-ekonomskoj i društvenoj situaciji u srednjem veku.

"Kroz priče i sudbine tih ličnosti naučićemo mnogo i shvatićemo da ne počinje sve od naše generacije. Ti ljudi su bili učeni, pismeni, školovani... Srednji vek se smatra mračnim dobom, a ovom serijom ćemo pokazati i neki drugi ugao", kazao je Matić.

Pored reditelja, zbog verodostojnosti i tačnosti istorijskih činjenica, u svakom trenutku su na setu i istoričari, arheolozi i stručni konsultanti koji su osim iz Srbije, došli i iz Turske, Hrvatske, Makedonije...

U toku dana, otkriva nam reditelj, snimaće se scene koje govore o razvoju privrede u to doba, a tokom noći Smederevska tvrđava "postaje" Carigrad i to u trenutku kada se događa svađa između Stefana Lazarevića i Đurđa Brankovića, a nakon koje Stefan šalje Đurđa u zatvor.

U svakoj emisiji narator priče, u čijoj je ulozi glumac Vladimir Aleksić, zajedno sa eminentnim stručnjacima iz oblasti arheologije, istorije, književnosti i etnologije, kreće na put otkrića istorijskih okolnosti i junaka koji su ostavili traga u srpskoj istoriji i tradiciji.

Kroz veštu kombinaciju naracije i razgovora, zajedno sa stihovima iz epske narodne poezije, gledaoci će imati priliku da posvedoče kako "oživljavaju" naši srednjovekovni junaci kroz prikaze i rekonstrukcije istorijskih događaja, ilustrovani segmentima moderne animacije, kao i igranim sekvencama, uz originalnu scenografiju na autentičnim i istorijski značajnim lokacijama poput manastira Svete Gore, raznih lokacija u Makedoniji, Bugarskoj, Turskoj, Hrvatskoj, Crnoj Gori i širom Srbije.

"Ovaj dokumentarno-igrani projekat je kvalitetno urađen i dopada mi se što je prijemčivo savremenom gledaocu. Danas imate razne platforme na kojima možete gledati kvalitetne stvari, a to je jako važno pogotovu u vremenu kada je srednji vek prilično popularan. Sve je više stranih serija koje se bave tim dobom i smatram da bi trebalo da i mi ponudimo našu istoriju i naše predanje", kaže Vlada Aleksić.

U seriji "Srpski junaci srednjeg veka" gledaoci će prvi put moći da vide i pojedine artefakte i lokacije značajne za srpsku srednjovekovnu istoriju, koji do sada nikada nisu bili kamerom zabeleženi.

Po rečima jednog od konsultanata na projektu, arheologa Marka Aleksića, to je i jedan od najvrednijih segmenata ovog projekta.

"Bili smo u arhivu u Dubrovniku, tu smo imali priliku da vidimo originale i prepise povelja naših vladara koje su veoma važne za našu istoriju i mi smo ih prvi put dokumentovali novom tehnologijom, snimili smo ih video kamerama, fotografisali", otkriva Aleksić.

Ono najzanimljivije, ističe, je jedini poznati na svetu portret despota Đurđa Brankovića u Esfigmenskoj povelji iz 1429. godine, ako ne računamo njegove portrete na novcu koji su šematizovani.

"Bili smo u tom manastiru koji je izopšten, nema ni struju ni vodu... Njegov portret čuvaju monasi svetogorskog manastira... Dozvolili su nam da ga snimimo... tako saznanja o njima više ne mogu nestati zato što ih mi na ovaj način sada po prvi put dokumentujemo“, otkriva Aleksić.

Putujući po Srbiji, zaključuje arheolog, imali su prilike da svedoče ogromnoj želji i žeđi naroda za saznanjima o srednjem veku.

"Ove teme su važne za društvo i zajednicu. To je prirodna potreba svake zajednice da ima svest o svojoj prošlosti, poreklu, identitetu... Pogotovu u savremenom društvom. Svuda u svetu vrlo neguju svoju istoriju, te tako mnogo znamo o francuskoj ili engleskoj istoriji, pa čak i o američkoj koja je kraća i siromašnija od naše. Ogromno je blago koje imamo, mnogo veće nego što i mi sami mislimo da znamo", zaključuje Aleksić.

Drugi ciklus igrano-dokumentarne serije "Srpski junaci srednjeg veka", koju realizuje produkcijska kuća Contrast Studios u saradnji sa Telekomom Srbija, emitovaće se na Superstar TV kanalu, a mogu ga pratiti i svi korisnici mts TV-a, kablovskog operatora Supernova i satelitske televizije m:SAT tv, kao i u regionu preko m:tel-a CG i BiH i širom sveta preko GO4TV.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.