Između dve vatre: Država, kultura, tržište

Izvor: NoviMagazin.rs, 01.Feb.2015, 20:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Između dve vatre: Država, kultura, tržište

Povod za ovu temu zapravo su dva. Najpre to je bio "Slučaj JDP", tj. red za pozorišne karte koji se kao zmija uvijao centralnim beogradskim ulicama, što ne pamte ni najstariji ljubitelji dasaka koje život znače. Ni činjenica da je uzrok te kolone bio pomalo profanog karaktera, tj rasprodaja karata, jer su cene oborene na 100 i 200 dinara, nije mogla da umanji prvobitno zadovoljstvo. A onda se pojavio i jedan mnogo prozaičniji povod, ali ga ovde zbog toga ne bi trebalo zaobići, naprotiv, >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << dakle članak u jednom tabloidu u kojem se tvrdi da je glumac i reditelj Radoš Bajić od države za svoje umetničke poduhvate dobio dva miliona evra.

O čemu je, dakle, ovde reč, zašto pojedini umetnici moraju da se muče i dovijaju kako da prežive, pribegavajući oveštalim marketinškim, da ne kažemo trgovačkim trikovima, dok drugi zahvaljujući izdašnosti te iste države plivaju u izobilju. Zašto se, i da li se, država prema jednima ponaša kao majka, a prema drugima kao maćeha? Ima li tu nekih pravila i kriterijuma ili sve zavisi od toga kako se ko snađe u sistemu - i po babu i po stričevima.

U vezi sa tim postavlja se još jedno pitanje: da li je tržište u kulturi nužno zlo ili neiskorišćeno dobro; odnosno, u prvom slučaju nešto čemu se pribegava samo sporadično i u krajnjoj nuždi ili, u drugom slučaju, manje-više nenačeti rezervoar konvertabilnih ideja. Odgovor smo potražili kroz razgovore sa Gorčinom Stojanovićem, umetničkim direktorom Jugoslovenskog dramskog pozorišta, Nebojšom Bradićem, rediteljem i bivšim ministrom kulture i Borislavom Miljanovićem, vlasnikom PR i marketing agencije Reprezent.

Temu pripremio Mijat Lakićević...

Gorčin Stojanović: Visoka kultura je temelj društva

Neki misle da preterujem kad govorim o udruženom zločinačkom poduhvatu sračunatom na zatiranje srpske kulture.

Ceo tekst pročitajte OVDE.

Nebojša Bradić: Tržište u kulturi gotovo da ne postoji

Nevolja sa implementacijom modela projektnog finansiranja je što niko ne bi želeo da napusti stečena prava i stalno zaposlenje u javnom sektoru.

Ceo tekst pročitajte OVDE.

Borislav Miljanović: I sponzorstvo je deo biznisa

Najveći broj naših kulturnih institucija zaustavio se negde u dobu samoupravnog socijalizma.

Ceo tekst pročitajte OVDE.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.