Izložbe Izbrisani - teme devedesetih i migracija, objedinile umetnike (AUDIO)

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Mar.2022, 14:30

Izložbe "Izbrisani" - teme devedesetih i migracija, objedinile umetnike (AUDIO)

Ovih dana na novosadskoj kulturnoj sceni, a pod okriljem Evropske prestonice kulture i njihovog programa „Seobe“ - nekoliko značajnih izložbi.

U Galeriji Matice srpske se nalazi postavka o umetnosti i migracijama predstavlja i velike svetske umetnike. Seobe su bile povod i kustosima Muzeja Vojvodine da na nov način obrade priču o svojim najvažnijim eksponatima - antičkim šlemovima.

U dva izložbena salona u gradu predstavljeni su radovi nastali u saradnji udruženja >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << likovnih umetnika Vojvodine sa Austrijskim kulturnim forumom i programom Novi Sad 2022.

Izložba "Izbrisani" je u svom osnovnom motivu generacijska. Govori o izgubljenim identitetima i izgubljenim mladostima kao o posledici raspada država, menjanja granica i raseljavanja.

U dva izložbena prostora predsatvljeno je 20-ak umetnika kaže predsednik SULUV-a Goran Despotovski.

"Poveži, obeleži" je naša unutarnja platforma koja će nastaviti da fukcioniše dok je izbrisan jedan tematski okvir koji je dao teme umetnicima koje smo postavili a to su devedesete i globalne migracije danas".

Ideja im je da što više umetnika dođe u Novi Sad i da sa lokalnim umetnicima razmenjuju iskustva i da naši borave u inotstranstvu.

Igor Fridrih Petković je umetnik iz Graca, kustos postavke na kojoj su predstavljeni radovi migranata i sam učesnik izložbe sa ličnim motivima koji je našao spoj sa aktuelnom političkom situacijom.

Tema izbrisanih i migracija nisu samo umetnički već i egzistencijalni okvir za umetnike predsatvljene na ovim izložbama kaže likovni kritičar Sava Janjić.

"Proces migracija je stalni fenomen koji se dešava u cikličnim krugovima i to je pokretačka snaga koja objedinjuje ove umetnike.

Izlože pod objedinjenim naslovom "Izbrisani" traju u Malom likovnom salonu i Galeriji SULUV do 4. marta.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.