Izložba radova od papira za najstarije sugrađane u Kikindi

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Nov.2019, 15:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izložba radova od papira za najstarije sugrađane u Kikindi

Dugogodišnji majstor origamija, Kikinđanin Jovan Isakov, priprema novu izložbu radova od papira koju će posvetiti najstarijim sugrađanima, korisnicima Gerontološkog centra u Kikindi. Isakov se više od dve decenije bavio rekvizitima u Pozorištu na Terazijama u Beogradu, napisao je nekoliko knjiga o origamiju, bavi se slikanjem, a novu izložbu radova planira za 29. novembar.

Više od dve decenije rada u pozorištu, ljubav prema stripu, muzici i filmu, dovoljan su razlog što >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << se Kikinđanin Jovan Isakov posvetio origamiju, odnosno umetnosti pravljenja figura od papira.

U svom ateljeu, u kom su izloženi njegovi radovi nastali prethodnih godina, trenutno radi na novoj postavci koju će posvetiti onima koji nisu u mogućnosti da posećuju izložbe, odnosno korisnicima Gerontološkog centra, najstarijijim sugrađanima.

''Biće različitih radova. Mi kada radimo na izložbi nemamo koncepciju, uđemo u prostor, vidimo šta se sve u njemu nalazi, a onda nam je želja da ga oplemenimo, da maštamo i ne pravimo od toga ništa posebno, ali se nadam da će biti veoma zanimljivo'', rekao je Jovan Isakov, majstor origamija.

Nova izložba u Gerontološkom centru planirana je za 29. novembar. Njegov način kreativnosti nešto je drugačiji, jer i sam kaže da ništa ne planira, ne veruje u inspiraciju, već sve stvara u momentu. Zato nije čudo što preko noći u njegovom ateljeu nastaju figure muzičara, junaka iz stripova, kao i filmova.

''Nije mnogo zahtevno raditi na filmskim i strip junacima. Lik nekada nije previše precizno napravljen, ali je bitno da ima svoju priču, da se vidi figura i lik koji jasno podseća na tog junaka'', dodao je Isakov.

Isakov je još početkom devedesetih godina, razočaran tadašnjom situacijom u zemlji, odustao od svega materijalnog u njegovom umetničkom životu i posvetio se prenošenju znanja drugima koje origami zanima. Baš kao poput ptice feniks, koju je stvarao nekoliko meseci, tako se nada da će se ponovo roditi želja i ideja za novim izložbama i sve većim brojem stalnih članova u njegovoj umetničkoj radionici.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.