Izložba povodom obeležavanja osam vekova autokefalnosti SPC

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Okt.2019, 15:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izložba povodom obeležavanja osam vekova autokefalnosti SPC

U okviru obeležavanja osam vekova autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve u Muzeju SPC u sredu, 9. oktobra, biće otvorena izložba.

Izložba "Osam vekova umetnosti pod okriljem SPC", trajaće do 9. decembra, saopšteno je iz ovog muzeja.

Na izložbi će, kako je Tanjugu ranije rekao mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije, biti izloženi umetničko-duhovno-kulturni predmeti od 13. do 20. veka, koji dolaze sa svih prostora na kojima su pravoslavni Srbi živeli, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << pre svega sa prostora početaka postojanja SPC.

Takođe, biće izloženo oko 135 rukopisnih knjiga iz bogatog fundusa koji postoji u riznicama SPC, kao i rukopisne knjige od 12. do 13. veka na pergamentu sa divnim, srebrnim, umetnički obrađenim okovima, pa nadalje.

Izložene će biti i štampane knjige, zatim serija ikona iz različitih perioda, gde će moći da se vidi razvoj ikonopisa kroz istoriju Crkve, kao i tekstil, gde će osim Jefimijine pohvale, koja je urađena na svili zlatnim koncem izvezena, biti postavljene i tri vredne plaštanice, među kojima je i jedna Kralja Milutina.

Narednih dana Srpska pravoslavna crkva povodom jubileja organizuje centralnu proslavu u Srbiji, koja ima više manifestacija, a počeće u nedelju 6. oktobra u manastiru Žiča svetom liturgijom.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Umetnost pod okriljem Srpske pravoslavne crkve – tradicija duga osam vekova

Izvor: RTS, 04.Okt.2019

Ljubitelji umetnosti moći će da se upoznaju sa duhovnim i umetničkim stvaralaštvom tokom osmovekovne samostalnosti Srpske pravoslavne crkve na izložbi "Osam vekova umetnosti pod okriljem Srpske pravoslavne crkve 1219-2019". Izložba se u čast jubileja otvara u Muzeju Srpske pravoslavne crkve...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.