Izložba o glumici Svetlani Bojković na Sterijinom pozorju

Izvor: B92, 28.Maj.2019, 09:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izložba o glumici Svetlani Bojković na Sterijinom pozorju

U okviru 64. Sterijinog pozorja, u foajeu Scene "Pera Dobrinović" u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu, u čast ovogodišnje dobitnice Sterijine nagrade za životno delo otvorena je izložba "Svetlana Bojković - Umetnost glume i traganje za istinom", autora Zorana Maksimovića.

"Znam Cecu iz prvih redova kad se branilo dostojanstvo umetnosti, kada gotovo srlja na barikade. Ona je istinski branitelj umetnosti kojom se bavi", rekla je sinoć, otvarajući izložbu, slavna glumica >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Mira Banjac.

Svetlana Bojković je, ističe ona, velika glumica, humanista i sjajan čovek.

"Ceca je osoba koja sa sobom nosi veliku radost i neverovatnu energiju i sramota je pored nje ne biti radostan", rekla je Mira Banjac.

Svetlana Bojković, dobitnica Sterijine nagrade za životno delo, rekla je Tanjugu da je donekle i zbunjena zbog večerašnje izložbe.

"Prilično sam na neki način i zbunjena. Ođednom me napalo mnogo tih fotografija i mnogo podataka, koje ja ne nosim svaki dan sa sobom i u sebi, jer živim u sadašnjem trenutku, a onda ođednom postanem svesna da je to toliko godina, gotovo pola veka, glume. Nekako sam napadnuta svojom prošlošću, ali na pozitivan način", rekla je Bojković.

Autor izložbe Zoran Maksimović kaže da je veoma zahvalan što mu je pružena prilika da, zajedno sa timom ljudi, priredi izložbu o Svetlani Bojković, što, kako navodi, nije bilo nimalo lako, imajući u vidu da je trebalo odabrati fotografije koji prate pet decenija umetničkog rada ove glumice.

"Ceca je gospodar uloge i vladar scene. Ova izložba je samo mali trag jedne velike, sjajne karijere, a iza ovih slika stoje biografije, priče koje su tu karijeru obeležile", rekao je autor.

Izložba je posvećena bogatom glumačkom radu Svetlane Bojković u pozorišnom, filmskom, radiodramskom i televizijskom stvaralaštvu, ali i njenom pedagoškom i društvenom angažmanu.

Izložba je zasnovana na bogatoj i raznovrsnoj građi koju čine dokumenta, nagrade i priznanja, audio i video zapisi predstava, televizijskih i radio programa i filmova, plakati, programske knjižice, fotografije, skice kostima, kostimi, nagrade.

Katalog izložbe sadrži autorske i kritičke tekstove, biografiju i tekstove Svetlane Bojković, osvrt na repertoar, izvode iz kritika, selektivnu bibliografiju, rezime na engleskom jeziku i bogatu dokumentacionu i fotografsku ilustraciju.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Počelo Sterijino pozorje

Izvor: 021info.rs, 28.Maj.2019

Ovogodišnje, 64. po redu Sterijino pozorje u Novom Sadu svečano je sinoć na sceni Srpskog narodnog pozorišta besedom otvorila glumice Svetlana Bojković.  Ove godine, po izboru selektora ovogodišnjeg Sterijinog pozorja, dramaturga Svetislava Jovanova, u selekciji nacionalne drame biće izvedeno...

Nastavak na 021info.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.