Izvor: e-Novine, 25.Maj.2009, 18:37

Izložba o Titu i nama

Katolička crkva najveći je veleposjednik u Hrvata, piše Slobodna Dalmacija i navodi: 1200 crkava, 458 samostana, 13 ureda Caritasa, 10 pastoralnih centara, četiri fakulteta dio su imperije nekretnina crkve u Hrvata

Zavist ili plemenita briga oko onoga što nam bližnji kupuje, prodaje, skriva u čarapi ili što mu se crni ispod nokta, uvijek je bila draga tema brojnih rasprava, pogotovo u ovo krizno vrijeme zbog čega su novinari ovog splitskog dnevnika uzeli olovku i papir >> Pročitaj celu vest na sajtu e-Novine << u ruke i bacili se u jednostavnu matematičku oberaziju zbrajanja imovine Katoličke crkve.

Kao jedan od glavnih razloga navode taj što Crkva nikada javno nije ''podnijela račun’’ koje sve nekretnine posjeduje i kako troši novac koji dobiva iz proračuna.

Posao im je zato bio otežan ali ne i onemogućen. Izbrojali su da na na području Hrvatske djeluje 1213 župnih ureda, što znači i toliki broj nekretnina, ali i približan broj od 1200 crkava koje su u upotrebi!

Nadalje, tu su prostori za četiri katoličko-bogoslovna fakulteta, od kojih su oni u Zagrebu i Splitu u samom središtu grada, gdje kvadrati vrijede više od 2500 eura, a u centrima su i sva biskupijska sjedišta i sjemeništa; postoji i 10-ak posebnih pastoralnih centara širom zemlje; dvije katoličke osnovne škole (Šibenik i Požega); Katoličko sveučilište u Zagrebu.

Prebrojavanje tu nije stalo. Tu je i Caritas, koji djeluje u 13 gradova, te u svakom ima prostore u kojima se odvija humanitarni rad, a u nekim gradovima postoje veći prostori za javne kuhinje. Caritas u svojoj skrbi za nemoćne nudi mogućnost udomljivanja (u Zagrebu na pet lokacija), tu su i domovi za umirovljenike, ali i sigurne kuće za žrtve obiteljskog nasilja. Zanimljivo je da Caritas ljeti povoljno iznajmljuje sobe u jednom franjevačkom samostanu u Rovinju za socijalno ugrožene obitelji.

Samostana i samostanskih kuća, svih redova, muških i ženskih, u Hrvatskoj ima čak 458! Mnogi od njih zauzimaju najbolje položaje u gradovima, a ponajveći u Dalmaciji je tek nedavno izgrađen. Naime, franjevci su, nakon godina seljakanja po Splitu, izgradili klerikat na Trsteniku, i to na 15 tisuća metara četvornih, koji nudi full tretman - sadrži molitvene prostore, crkvu, kapelicu, spavaonice, kongresne dvorane"

Posebnu pozornost novinari su obratili na imovinu koju su komunisti na “brutalan način” oduzeli Crkvi, a o čemu se puno špekuliše.

“Hrvatska biskupska konferencija ne raspolaže s dokumentom u kojem bi se objedinila sva potraživanja svih biskupija ili redovničkih zajednica, bilo muških ili ženskih. Svaka biskupija, kao i redovnička zajednica, za sebe upravlja tim pitanjem, a mi više služimo, pojednostavljeno rečeno, kao koordinator”, objasnio je Slobodnoj Zvonimir Ancić, glasnogovornik Hrvatske biskupske konferencije.

Na upit kako je HBK zadovoljan brzinom povrata imovine, nastavio je: “O tom se problemu ne može govoriti u terminima brzo i sporo, jer to je jedan proces, kojemu treba vremena da se riješi. Ako se nekretnina ne može vratiti izravnim povratom, onda pronalazimo različite načine za dogovor.

Kako bi se ispravila “nepravda” prema Crkvi u praksi se vrlo često događa zamjena nekretnina, ističe list i navodi najpoznatiju trampu između Grada Zagreba i Kaptola.

Naime, u najužem središtu grada, Crkvi su bili oduzeti brojni poslovni prostori i oko 400 stanova – nazvani ''malim Vatikanom’’, a koji su izgrađeni 20-ih godina prošlog stoljeća kako bi se od novca dobivenog iznajmljivanjem moglo školovati buduće djelatnike Crkve.

Vrijednost je bila procijenjena na 27 milijuna eura, te je stoga Grad ustupio Kaptolu bivšu vojarnu na Črnomercu, procijenjenu na 29 milijuna eura. Razliku u cijeni je Crkva najvjerojatnije 'podmirila’ odricanjem drugih oduzetih nekretnina u Zagrebu, čiji je popis golem (park Ribnjak, dvorac Brezovica, brojni vrtići, kazališta"), a vrijednost se cijeni u milijunima eura.

Carstvo nebesko Kaptolu više nije prioritet. Dobro je njima i među ovcama.

Nastavak na e-Novine...


Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta e-Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta e-Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.