Izložba o Danilu Medakoviću u Biblioteci Matice srpske

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 02.Avg.2019, 09:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izložba o Danilu Medakoviću u Biblioteci Matice srpske

Povodom obeležavanja 200 godina od rođenja srpskog novinara, istoričara, publiciste, štampara i izdavača Danila Medakovića (Zrmanja, 1819-Zagreb, 1881) Biblioteka Matice srpske priredila je elektronsku izložbu građe iz svojih zbirki.

Postavka, koju čini izbor listova koje je Medaković izdavao i uređivao, kao i izbor njegovih dela i literature o njemu, može se pogledati do 1. septembra u javnom katalogu Biblioteke.

Danilo Medaković osnovnu školu završio >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << je u Gračacu, gimnaziju u Zadru nakon čega je došao u Kneževinu Srbiju gde se zaposlio kao činovnik.

Sa knezom Milošem je prešao u Austriju i postao njegov sekretar i zahvaljujući njegovoj materijalnoj pomoći završio je prava u Beču i istoriju na Filozofskom fakultetu u Berlinu.

Po povratku iz Nemačke pozajmio je novac od Jevrema Obrenovića i otvorio štampariju.

Osnovao je i bio prvi predsednik Društva srpskog napretka u Sremskim Karlovcima.

Ovo društvo mu je pomoglo da pokrene "Napredak" (prvi broj objavljen je 14. novembra 1848), prvi list koji je štampan Vukovim pravopisom.

U svojoj štampariji štampao je veliki broj književnih dela značajnih za srpsku kulturu: sabrana dela Dositeja Obradovića u 10 knjiga, Daničićev prevod Muravljevih Pisma o službi božjoj, prvi deo Petranovićeve Istorije književnosti...

Izdavao je kalendare "Godišnjak" (1849-1864) i "Lasta" (1850), a posle zabrane "Napretka" časopis "Južna pčela" (1851-1852), "Srbski dnevnik" (prvi broj objavljen je 3. jula 1852) i njegov književni dodatak "Sedmicu" (prvi broj objavljen je 7. jula 1852), ponovo "Napredak" (1863-1864).

Izabran je za dopisnog člana Društva srpske slovesnosti, a aktivno je učestvovao i u radu Matice srpske.

Pored uredničko-izdavačkog rada bavio se i književnošću i proučavanjem istorije i značajna je knjiga "Povjesnica srbskog naroda od najstarijih vremena do 1850. godine".

Njegov brat bio je Milorad Medaković, istoričar, novinar i diplomata, sin Bogdan Medaković, advokat i političar, a praunuk Dejan Medaković, istoričar umetnosti i akademik.

"Novine su jedna važna struka književna; one su, kad se vešto i prilježno obdelavaju, kadre biti narodu od onolike koristi, od koliko mogu biti skoro sve ostale književne struke ujedno. Sve su ostale struke književne jedna od druge odvojene, a novine imaju pretresati i raditi o onome što je živac narodni i dopiru manje više u sve ostale struke. Novine su rukovoditelj neki u glavnim potrebama naroda, a u isto vreme ogledalo cele književnosti srbske. Ja nisam ni malo grešio što sam nekad novine nazvao ognjištem narodnim", napisao je Danilo Medaković u uvodniku prvog broja "Srbskog dnevnika".

Autorka izložbe je Silvija Čamber, urednik Selimir Radulović.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.