Izložba fotografija Darka Dozeta Bešenovska prinošenja

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Dec.2020, 18:02

Izložba fotografija Darka Dozeta "Bešenovska prinošenja"

Izložba fotografija autora Darka Dozeta "Bešenovska prinošenja" posvećena fruškogorskom manastiru Bešenovo, zadužbini Dragutina Nemanjića, uz propisane mere zaštite, od 07. do 17. decembra moći će da se pogleda u klubu "Tribina mladih" Kulturnog centra Novog Sada.

Na izložbi će biti predstavljene 43 crno-bele fotografije na platnu koje će po završetku izložbe, koja je predviđena da sem Novog Sada bude prikazana i u sremskim gradovima, biti poklonjena manastiru Bešenovo.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />
Obnova Bešenova, započela je arheološkim radovima 2012. godine. Od tada je urađen deo konaka, pirg i sazidan je hram, ali na žalost nije i završen. Cilj izložbe je da se skrene pažnja javnosti da se do desetogodišnjice od početka obnove, odnosno do obeležavanja 80 godina od bombardovanja, paljenja i potpunog uništenja manastira, završi obnova manastirskog hrama posvećenog svetim arhangelima Mihailu i Gavrilu, odnosno da se on oslika i obloži plemenitim kamenom.

Darko Dozet je rođen u Novom Sadu. Više od dvadeset godina proveo je radeći u „Dnevniku“, „Tanjugu“ i „Večernjim Novostima“. Sarađivao je sa najuglednijim svetskim novinskim agencijama, a fotografije su mu objavljivali vodeći svetski mediji. Osnivač je i predsednik Foto asocijacije Vojvodine i član Uprave Udruženja novinara Srbije. Samostalne izložbe imao je u više od pedest gradova Srbije i inostranstva. Dobitnik je niza priznanja za rad i stvaralaštvo. Neke od najznačajnijih su: Prva nagrada na Međunarodnom festivalu reportaže „Interfer“, nagrada za najboljeg fotoreportera „Večernjih Novosti“, Nagrada „Laza Kostić“ Udruženja novinara Srbije, Srebrni znak Crvenog krsta Srbije...

Profesionalni i lični putevi vodili su ga od Fruške gore do Dalmacije pa dalje do Svete gore, Divjejeva i Sergejevoga pasada. Od Kosova i Metohije pa do Jerusalima. Na tom putu Dozet se vezao za manastir Bešenovo i svedok je njegovog izrastanja iz pepela od 2009. godine do danas.

Svi zainteresovani građani izložbu će moći da pogledaju u manjim grupama i uz obavezno nošenje zaštitnih maski i poštovanje propisanih mera.

Održavanje izložbe podržali su Uprava za Kulturu grada Novog Sada i Kulturni centar Novog Sada.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.