Izložba Zadarske grupe u Mihizovoj kući u Irigu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Okt.2019, 09:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izložba Zadarske grupe u Mihizovoj kući u Irigu

U Spomen kući Borislava Mihajlovića Mihiza u Irigu, u ponedeljak 21. oktobra biće otvorena "Izložba slika i crteža Zadarske grupe“. Izložba se organizuje u saradnji sa Galerijom likovne umetnosti poklon zbirkom Rajka Mamuzića iz Novog Sada i trajaće do 10. novembra. Otvaranje je planirano u 18.42 časova, u čast Srpske čitaonice u Irigu, osnovane 1842. godine kao prvo čitalište u Srba.

Autor izložbe je Avakum Kvas, predsednik udruženja “Eustahija”, koje je za >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << ovaj program dobilo sredstva na konkursu Sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama AP Vojvodine.

U pitanju su rani radovi Miće Popovića, Petra Omčikusa, Kose Bokšan i ostalih članova Zadarske slikarske grupe, koja je u našoj istoriji umetnosti ostala upamćena po prvoj pobuni protiv socijalističkog realizma. Njih sedmoro, tada studenata Likovne akademije u Beogradu, u proleće 1947. godine napustilo je predavanja i otišlo u Zadar da slika po svojoj volji. Razlog zašto se izložba prikazuje u Irigu jeste što je reč o drugovima Borislava Mihajlovića Mihiza, koga su slikari pozvali da im se pridruži u ovoj avanturi. O tom događaju, koji je prema rečima istoričara Lazara Trifunovića “spasio moralni ugled srpskog slikarstva”, Mihiz piše u svojoj slavnoj “Autobiografiji o drugima”.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Zadarska grupa u Mihizovoj kući

Izvor: Arte, 17.Okt.2019

U Spomen kući Borislava Mihajlovića Mihiza u Irigu, u ponedeljak 21. oktobra biće otvorena „Izložba slika i crteža Zadarske grupe“...Autor izložbe je Avakum Kvas, predsednik udruženja “Eustahija”, koje je za ovaj program dobilo sredstva na konkursu Sekretarijata za kulturu, javno informisanje...

Nastavak na Arte...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.