Otvorena izložba Roma Aeterna u Muzeju grada Novog Sada

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Jun.2020, 06:06

Otvorena izložba "Roma Aeterna" u Muzeju grada Novog Sada

Remek-dela rimskog vajarstva predstavljena su na jedinstvenoj izložbi "Roma Aeterna" (večni Rim) u Zbirci strane umetnosti Muzeja grada Novog Sada. Izložba će za posetioce biti otvorena od 1. jula do 11. septembra 2020. godine, a danas je otvorio ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević.

"Naziv izložbe je veoma upečatljiv. Od osnivanja Rima prošlo je 2800 godina, a za to vreme sijao je jakom svetlošću na istorijskoj pozornici čovečanstva i ostavio duboke >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << tragove u različitim oblastima", rekao je Vukosavljević.

Dela dolaze iz Fondacije Dino i Ernesta Santareli, društveno-korisne neprofitne organizacije koja je nastala da bi podstakla istraživanje i šširenje znanja iz istorije umetnosti i istorije Rima u Italiji i inostranstvu. Kustoskinja je Danijela Riči.

"Kada se kaže večni grad, zna se da se govori o Rimu. Rimljani su imali izreku da svi putevi vode u Rim, a u naredna dva meseca put umetnosti za Rim ići će preko Novog Sada - Evropske prestonice kulture", rekao je gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević na otvaranju izložbe.

Ambasador Italije Karlo Lo Kašo istakao je da se izložba realizuje u okviru snažnih odnosa Srbije i Italije na polju kulture.

"Ona će dočarati veličanstvenost kulturne baštine Italije, ali predstavlja i opipljiv znak povratka kulturnih aktivnosti koje trpe poteškoće u vremenu društvene distance", rekao je ambasador Italije.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.