Izvor: RTS, 18.Maj.2021, 12:41

Izložba "Nasleđe" u galeriji "Singidunum"- košulja kao deo odeće i svadbenog ruha

U galeriji "Singidunum" otvorena je izložba Selme Đulizarević Karanović "Nasleđe". Na postavci je ženska košulja glavni predmet, kao deo svakodnevne odeće i svadbenog ruha, inspirisan etnografskom građom i tradicionalnom nošnjom sa ovih prostora.
Svoje devojaštvo vekovima su devojke provodile pripremajući spremu za udaju, a udate žene izrađivale su odeću za svakodnevnu upotrebu.

Predenje, tkanje, šivenje, ukrašavanje vezom, imaju >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << tradicionalne elemente koji se ponavljaju generacijama.

"To su sve košulje koje su maštovitog kroja, koje su prelaz od seoske ka gradskoj nošnji. Vezu sa savremenošću vidim u ovom slikanju i u nadogradnji nekih detalja gde se trudim da ostavim pečat lični, kao što je grafika ili kao što su specifične poruke kao što je poezija", kaže Selma Đulizarević Karanović.
Vez, ispisani poetski tekstovi, projektovanje fotografija, neki su od pristupa slikanja površine košulje u ciklusu "Nasleđe".
"Svaki ima svoju priču. Samim tim što ja radim seriju, nastojim da svaka bude drugačija i opet niko ne može da pobegne od sebe. Stalno nešto tkamo jedno te isto kao što svaki slikar slika jednu sliku kroz ceo život, poručuje umetnica.
Postavka je jednostavna kako bi se svaka košulja sagledala pojedinačno, a time i njen poetski potencijal.
 

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.