Izložba Marine Abramović u Muzeju savremene umetnosti

Izvor: N1 televizija, 02.Jan.2018, 13:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izložba Marine Abramović u Muzeju savremene umetnosti

Retrospektivna izložba Marine Abramović biće otvorena u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu u septembru 2019. i trajaće do januara 2020. godine, što će posle 43 godine biti prva izložba umetnice u Srbiji gde je poslednji put samostalno izlagala 1975. godine, saopštila je Vlada Srbije.

Muzej savremene umetnosti dogovorio je izložbu Marine Abramović, uz podršku Vlade Srbije, Ministarstva kulture i informisanja i lično premijerke Ane Brnabić, navodi se u saopštenju.
>> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << />
Kako je precizirano, pregovori sa Marinom Abramović započeti su pre više meseci, a završeni tokom posete predsednice Vlade Srbije Ane Brnabić Norveškoj, u novembru 2017. godine.

Premijerka Brnabić i v.d. direktora Muzeja savremene umetnosti Slobodan Nakarada, koji je bio u delegaciji predsednice Vlade baš zbog pregovora, prisustvovali su otvaranju izložbe "Čistač" Marine Abramović u Umetničkom centru "Heni Onstad" blizu Osla.

Predsednica Vlade Ana Brnabić lično je pozvala Marinu Abramović da ponovo, posle mnogo godina, izlaže u Srbiji, kako bi i domaća publika imala priliku da se upozna sa njenim radom, navodi se u saopštenju.

Kao rezultat pregovora, retrospektivna izložba "Čistač", koja će biti postavljena u svega sedam gradova u Evropi, nakon Stokholma, Kopenhagena, Osla, Bona, Firence i poljskog grada Toruna, završiće se u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu.

Izložba će sadržati crteže, slike i instalacije nastale tokom cele karijere Marine Abramović, uključujući i period stvaranja u Beogradu tokom sedamdesetih godina prošlog veka.

Brnabić: Još jedna potvrda kulturne politike

Ana Brnabić je istakla da je izložba Marine Abramović u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu još jedna potvrda nove kulturne politike.

"Kultura je jedan od stubova razvoja uspešnog društva, razvoj kreativnog mišljenja, poštovanje i razumevanje različitosti i Vlada Srbije će nastaviti da joj posvećuje posebnu pažnju", naglasila je Ana Brnabić.

Predsednica Vlade je takodje ocenila da je organizacija izložbe Marine Abramović u Muzeju savremene umetnosti poruka i mladim umetnicima da mogu da računaju na institucije kulture u našoj zemlji, a ne samo u inostranstvu.

"Ovo je pokazatelj za naše umetnike da država ima ozbiljnu nameru da neguje umetnost i kulturu i da prepoznaje i podržava kvalitet u savremenom stvaralaštvu", kazala je Ana Brnabić.

V.d. direktora Muzej savremene umetnosti Slobodan Nakarada naveo je da je "'Čistač' projekat od međunarodnog značaja, koji će simbolično označiti povratak Muzeja savremene umetnosti na svetsku umetničku scenu".

Nakarada je ocenio da sličan projekat odavno nije organizovan u Srbiji i da je dogovor sa jednom od najvećih svetskih savremenih umetnica veliki izazov i velika čast za Muzej savremene umetnosti.

U septembru 2017. su objavljeni memoari Marine Abramović "Prolazim kroz zidove" na srpskom jeziku u izdanju Samizdata, uz podršku Ministarstva kulture i Beogradske filharmonije.

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.