Izložba Kristine Nikolić i Tamare Spalajković u Dim-u

Izvor: Objava, 11.Jun.2019, 13:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izložba Kristine Nikolić i Tamare Spalajković u Dim-u

I Needed To Put Ice On My Eyes

DIM, Cetinjska 15

14.jun – 28.jun



U okviru svog umetničkog programa, Dim predstavlja site-specific izložbu I Needed To Put Ice On My Eyes nastalu u saradnji dve mlade umetnice Kristine Nikolić ( Deska Deska) i Tamare Spalajković.

Kroz medij performansa i ready-made skulpture, umetnice promišljaju na temu cikličnosti i efemernosti u kontekstu samog prostora Dim-a. Potencijalnost iluzije je snažno oružje u rukama post-digitalne generacije koja pokušava izraziti senzibilitete rečima i simboličkim alatima koji se transformišu onoliko brzo koliko je čoveku potrebno da ih razume. Umetnice će zatočiti jedan od 4 osnovna prirodna elementa u zidine Dim-a, kako bismo ga mogli osetiti u kontekstu odvojenom od korištenja konzervativnih čula.

U ponoć, na veče otvaranja izlozbe održaće se spoken word performans Umorna gomila Tamare Spalajković. Tokom dve nedelje, koliko će trajati postavka, posetioci će imati priliku da pogledaju video zapis performansa kao i da prisustvuju preobražaju Kristinine skulpture kroz agregatna stanja sve dok ne zauzme finalnu formu potrošačkog objekta.



Kristina Nikolić ( Deska Deska)

Rođena 1996 godine u Novom Sadu. Trenutno pohađa studije na odseku Novi Mediji na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Deo je umetničkog kolektiva Institut za aplauz (IZA). Grupne izložbe: Napuštanje bezbednog režima Goethe Institut Beograd 2018. Samostalne izložbe: So much furniture and light in dis room u saradnji sa Voždovačkom galerijom, Dom omladine Beograd 2019 ; Given mood, SKC Kragujevac 2019.

Tamara Spalajković

Rođena 1996. u Beogradu. Student je četvrte godine na Vajarskom odseku u klasi profesora Mrđana Bajića i Radoša Antonijevića na Fakultetu likovnih umetnosti. Jedna je od osnivača umetničkog kolektiva Institut za Aplauz (IZA). Osnivač je umetničkog projekta The White Cube Gallery. Od 2016. učestvuje na grupnim izložbama u zemlji i inostranstvu.


Otvaranje izložbe je 14 juna u 21h

Kustos Dim-a : Marina Marković