Izložba 34. saziva Likovne kolonije grada Smedereva

Izvor: Arte, 04.Sep.2019, 10:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izložba 34. saziva Likovne kolonije grada Smedereva

Petak, 6. septembra 2019. godine u 20h. otvaranje izložbe grafika 34. saziva Likovne kolonije grada Smedereva u Rančićevoj kući, galeriji Centra za kulturu Grocka, koja se realizuje u saradnji sa Centrom za kulturu Smederevo.

U nastavku večeri,  beogradski sastav „Shira U'tfila“ nastupiće na letnjoj sceni Rančićeve kuće u okviru programa „Muzička bašta“ u izvođenju sefardske muzike.

U ambijentu zaštićenog kulturnog dobra gročanske varoši, „Muzička >> Pročitaj celu vest na sajtu Arte << bašta“ tokom 2019. godine predstavlja gostujuće sastave iz zemlje i šireg regiona. Program obuhvata multikulturalni pristup i muziku različitih žanrova, sa akcentom na autentičnom i autorskom izrazu koji je najmanje zastupljen u javnom i medijskom prostoru.

Shira Ut'fila uz dosadašnjih devet objavljenih albuma čuva sefardsku tradiciju istovremeno je kreativno inovirajući, istražujući njene bogate potencijale i kulturalni dijalog sa drugim tradicijama, ostavljajući je narednim generacijama na poklon i odgovornost.

Grupa je osnovana 2000. godine na inicijativu Stefana Sablića, vokalnog soliste, instrumentaliste – izvođača na udu, tradicionalnom bliskoistočnom kordofonom instrumentu tipa laute, aranžera i kompozitora grupe, pozorišnog reditelja i kantora beogradske sinagoge Sukat Šalom, i ujedno osnivača i predsednika Jevrejskog centra za kulturu i umetnost. Mnogostruka interesovanja Stefana Sablića i brojna usavršavanja u Srbiji i Izraelu, omogućila su mu temeljan i sistematičan pristup sefardskoj muzičkoj tradiciji, kao i tradiciji drugih naroda koji su delili istorijski, geografski i kulturalni prostor Balkana, Mediterana i Bliskog istoka. Članovi grupe su i Filip Krumes - violinista, kompozitor, aranžer, muzički producent i ujedno majstor izrade i reparacije kordofonih instrumenata, Srđan Đorđević - kontrabasista, Sinan Aćifović - klarinetista, Akash Bhatt - perkusionista, kao i Elad Gabbay - izraelski instrumentalista, izvođač na kanunu i udu, stručnjak za muziku Bliskog istoka.

Izložba radova sa 34. smederevske Likovne kolonije grafika: U saradnji sa Centrom za kulturu Smederevo, u galeriji centra za kulturu Grocka su izloženegrafike nastale 2018. godine tokom 34. saziva Likovne kolonije Smedereva. Postavka prikazuje radove osam učesnika iz Srbije, Republike Srpske, Bugarske i Makedonije. Tokom trajanja kolonije, umetnici su u grafičkom ateljeu smederevskog Centra za kulturu imali prilike da rade u različitim  tehnikama duboke štampe, kao i da se upoznaju sa znamenitostima grada Smedereva.  Učesnici kolonije su Nikola Radosavljević iz Užica, Nemanja Milenković iz Novog  Sada, Tatjana Marticki iz Novog  Sada, Mirjana Preradović iz Prnjavora (Republika Srpska), Dragana Nikolić iz Tesića (Republika Srpska), Mika Lovre iz Beograda, Kristina Vatova iz Plovdiva (Bugarska) i Pavel Celkoski iz  Ohrida (Makedonija).

*Muzički program „Muzička bašta“ Centra za kulturu Grocka podržali su Republika Srbija - Ministarstvo kulture i informisanja, Grad Beograd - Sekretarijat za kulturu, Gradska opština Grocka, i Austrijski kulturni forum u Beogradu.

*Galerijski program Centra za kulturu Grocka podržali su Grad Beograd - Sekretarijat za kulturu, i Gradska opština Grocka.

Nastavak na Arte...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Arte. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Arte. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.