Iz podruma na aukciju: Karađorđevići od 20.000 evra

Izvor: Blic, 11.Nov.2017, 15:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Iz podruma na aukciju: Karađorđevići od 20.000 evra

Ovih dana bićemo svedoci jednog kurioziteta na domaćoj umetničkoj sceni. U javnosti će prvi put biti izložene mermerne biste kralja Aleksandra i kraljice Marije Karađorđević, prema originalnom dizajnu vajara Đoke Jovanovića (1861-1953). Klesao ih je najverovatnije predak dugogodišnjeg urednika "Politikinog zabavnika" i direktora "Politike" a.d. Zeferina Grasija.

Do sada su se nalazile u privatnom vlasništvu naslednika umetnikovih rođaka a nastale su 1932. godine. Originalne >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << biste, u gipsu, Jovanović je izvajao 1931. i one su sada u vlasništvu Galerije Matice Srpske. Ove od mermera teške su preko 80 kilograma svaka a vrednost im je procenjena na po 10.000 evra.

- Moje uverenje je da je Đoki neko naručio verzije u mermeru i da ih je najverovatnije klesao Grasi, predak Zefirina Grasija, kako su mi sugerisali neki stručnjaci. Biste su identične gipsanom radu i rađene su u maniru čistog realizma, kao sa fotografije. Na mermeru je uklesano i Đ.J, 1932. Pretpostavljam da mu je to neko naručio a onda se ili odugovlačilo sa izradom ili naručilac nje imao para, tek, desio se Marsej 1934. (kada je Aleksandar ubijen) i "u modi" je bio novi prestolonaslednik, mali Petar. Tako su statue ostale u Đokinoj familiji – kaže za "Blic" Dejan Popović, direktor aukcijske kuće "Madl'Art" koja će ponuditi kralja i kraljicu na prodaju 19. novembra po početnoj oceni od po 8.000 evra.

Ovo, međutim, nisu i najvredniji eksponati na aukciji. Po ceni dve biste možete dobiti jednu sliku, "New York" Peđe Milosavljevića, ulje na platnu dimenzija 158 x 128 cm nastalo 1968. godine u ovom američkom gradu.

- Peđa je sliku dao nekom našem konzulu ili šefu kulturne misije u Njujorku. Zašto je duplo skuplja od mermerâ? Citiraću Miloša Šobajića koji je svojim studentima jednom rekao da je Milosavljević jedini naš slikar koji nikoga nije imitirao i da je zato specifičan. Naši slikari oponašali su impresionizam dve-tri decenije posle Monea, Manea i Degaa, Dobrovićevi radovi podsećaju na Matisa, svi drugi su, svesno ili nesvesno, stvarali nešto što je već postojalo, dok Peđa jedini nema preteče – objašnjava Popović.

Najveće interesovanja pre same aukcije, pak, izazvala je slika "Devojački par" Slave Bogojevića iz 1960.

- Vlasnik slike je udovica Slavinog mecene. Slava je imao jako nesrećnu sudbinu. Mnogo je pio i umro je tako što je upao u neki kanal, malo je falilo da ga sahrane kao nepoznato lice. Danas počiva u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju. Mi smo sliku nazvali "Devojački par" iako je originalni naziv malo eksplicitniji. Za sliku vlada veliko zanimanje verovatno i zato što je nekako pikasovska – ocenjuje Popović.

U zvaničnoj Slavinoj biografiji stoji da je reč o slikaru (1922-1978) čiji je opus još uvek nedovoljno istražen a koji je bio vrlo nemirnog duha: "bio je pilot i padobranac, pesnik, radio u slikarskoj radionici Narodnog pozorišta u Beogradu kod Jovana Bijelića, slikao freske i zidne kompozicije, ali i na kutijama od šibica". Početna cena za njegov "Devojački par" je 1.800 evra.

Osim kraljevskog para Đoke Jovanovića, na aukciji će se naći i statue "Akt devojke" Đorđa Oraovca visok 37cm (950 evra) i "Ženski akt" Petra Palavičinija od 44 cm (2200 evra).

Ljubitelji umetnosti će moći da nabave i dela Petra Omčikusa, Olje Ivanjicki, Leonida Šejke, Ivana Tabakovića, Voje Stanića, Mihaila Milovanovića, Nedeljka Gvozdenovića, Milorada Bate Mihailovića, Stevana Markuša, Milića od Mačve, Lukijana, Lainovića, Ljubice Luković... Najniža početna cena za neke grafike je 50 evra.

Najstarija dela potiču iz 19. veka. Reč je o platnima "Foret de Fontainebleau" (1890) Leona Rišea, "Pejzaž sa ovcama" (1871) Fransa van Severdonka i "Jedrilice u luci Poreč" monogramiste E.J. (1878).

Iz približno istog perioda, 1867, potiče i set od ruskog srebra majstora Alekseja Kulikova koje čine mirisnica i mastionica za malo pero sa vrlo interesantnom ikonografijom: na jednoj strani je grb carske Rusije, sa druge Davidova šestokraka zvezda, a umesto držača nalaze se škorpije.

U ponudi su i dve ikone, jedna sa sedam scena žitija s kraja 18. veka iz severne Grčke ili južne Srbije a druga je ruska ikona Bogorodice sa malim Hristom u srebrnom okviru iz sredine 19. veka.

Svih 180 dela biće izloženo u beletažu Madlenijanuma od 15. do 19. novembra 10-20h, dok će aukcija biti obavljena 19. novembra u 19h.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.