Istorijat štamparstva i izdavaštva Kikinde opisan u knjizi Kristine Ember

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 06.Dec.2019, 14:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Istorijat štamparstva i izdavaštva Kikinde opisan u knjizi Kristine Ember

Istorija jednog grada može se najbolje videti kroz ostavljene pisane dokumente. Tako je Kristina Ember iz Kikinde svoje mesto opisala kroz istraživački rad o štamparijama i izdavaštvu. Tako je, između ostalog, otkriveno da je početak štamparije doveo u pitanje obučenost grafičkih radnika. Posebnu važnost u izdavačkoj delatnosti imali su kalendari, koji su ostali kao večni podsetnik na vreme koje je iza nas.

Kikinđanka Kristina Ember istraživajući lokalni Istorijski >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << arhiv, Narodni muzej i biblioteku došla je do podataka, koji govore o velikoj ekspaniziji izdavačke delatnosti na prostoru Severnog Banata krajem 19-og i početkom 20-og veka.

Svoja saznanja pretočila je u knjigu „Štamparstvo i izdavaštvo u Kikindi – Kalendari od 1882. do 1944. godine“ i u pitanju je specijalna retrospektivna bibliografija.

"Specijalna je, zato što u prvom delu sadrži istorijat štamparstva i izdavaštva u Kikindi, od 1882. do 1944. godine. Sužava se na temu kalendara", Kristina Ember, autorka knjige.

Najznačajnija štamparija, koja je u centru interesovanja autorke, jeste štamparija Jovana Radaka, osnovana 1878., koja je radila kroz generacije do 1943-će godine. Ova štamparija važna je zbog objavljivanja njegovih kalendara, koji su i tema drugog dela knjige. Kalendarska literatura u srpskoj istoriji publicistike zauzima posebno mesto, a poseban osvrt autorka je dala na delo „Narodno štivo“.

"Knjiga koja je sa vlastitim pečatom i obeležjem bila deo svakog pismenog stanovnika i žitelja ove zemlje", kazala je prof. dr Borjanka Trajković, recenzent knjige.

Izdavač knjige je kikindska Narodna biblioteka „Jovan Popović“, koja je, nakon mnogo muka u vezi sa adaptacijom prostorija, fokus ponovo stavila na intelektualni rad, odnosno izdavaštvo. Delo Kristine Ember smatraju veoma značajnim za istoriju Kikinde.

"Kako se mi trudimo da očuvamo kulturno nasleđe i identitet nas ovde koji živimo i prostora na kojem živimo, to je, shodno tome, jako važno u našem izdavačkom poduhvatu", rekla je Radmila Perović, direktorica Narodne biblioteke „Jovan Popović“ u Kikindi.

Kao zanimljiv podatak, Ember izdvaja da je prvi srpski, velikokikindski list, pokrenut je 1884-te godine pod imena „Sadašnjost“. Izlazio je neprekidno do 1901. godine. Osnivanje štamparije u Kikindi pokrenulo je i pitanje obučenosti grafičkih radnika. To je jedan od segmenata istorije, kojim se autorka bavila u svom istraživanju o štamparstvu i izdavaštvu u Srbiji.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.