Inicijativa za osnivanje Muzeja minijature u Gornjem Milanovcu

Izvor: Blic, 15.Jun.2014, 19:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Inicijativa za osnivanje Muzeja minijature u Gornjem Milanovcu

Gornjomilanovački Kulturni centar poseduje impozantnu zbirku minijatura od preko 1.300 umetničkih dela, zbog čega se rodila ideja da se osnuje Muzej minijature u tom gradu, izjavio je istoričar umetnosti i urednik likovnog programa u Kulturnom centru Radoš Gačić. U Gornjem Milanovcu žele da osnuju Muzej minijature

- Kulturni centar je kao organizator Bijenala minijature za protekli period formirao zbirku koju čine nagradjeni i stručno odabrani radovi poznatih domaćih >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << i stranih autora u svim oblastima likovnih, primenjenih i uopšte vizuelnih umetnosti, a formiran je i stalni prodajni fond od preko 500 dela - kazao je on Tanjugu i dodao se mnoštvo minijatura dobija kao poklon od umetnika iz zemlje i čitavog sveta.

Budući da se broj dela povećava iz godine u godinu postoji ideja osnivača manifestacije da se osnuje Muzej minijature, a svi potrebni dopisi upućeni su osnivaču - opštini Gornji Milanovac.

Gačić kaže da se od ove godine ulažu maksimalni napori da se projekat realizuje imajući u vidu da se Bijenale održava 25 godina i on bi trebalo da se sprovede u narednih pet.

- Toliki broj minijatura treba smestiti u jedan muzejski prostor, trajno ih čuvati i on bi bio najbolji propagator daljih tokova u kojima Bijenale treba da se kreće u budućnosti. Važan je i naš nastup u gradovima Srbije, međutim, za sada smo organizovali izložbu na Beogradskom sajmu na manifestaciji "Muzeji su ponovo medju nama", gde su posetioci imali priliku da vide preko 600 minijatura, a bilo ih je preko 15 hiljada - rekao je Gačić ističući da je to, takođe, jedan od razloga za osnivanje muzeja.

On je najavio gostovanje gornjomilanovačkog Bijenala na Venecijanskom, jer, kako je rekao, postoji dogovor da se, kada se stvore uslovi, to sprovede, čime bi na najvećem svetskom Bijenalu bila izložena zbirka najmanjeg na svetu, što bi, ocenjuje, bila prava atrakcija.

Gornjomilanovački Bijenale u proteklih 25 godina podstakao je i pokrenuo veliki broj umetnika, domaćih i stranih, da se ozbiljnije pozabave minijaturom kao samostalnim umetničkim delom.

Po ugledu na ovu pokrenuto je nekoliko sličnih izložbi u Srbiji, ali i u nekoliko centara kulture u Evropi i svetu - Poljskoj, Bugarskoj, BiH, Kanadi.

Pojavila su se čak i udruženja minijaturista tako da se svojevrsna umetnička misija započeta u Gornjem Milanovcu neprekidno širi i razvija.

Pored na hiljade angažovanih umetnika u radu Bijenala učestvovao je veliki broj stručnih radnika iz oblasti kulture i umetnosti. Za proteklih četvrt veka u radu umetničkog saveta i žirija učestvovalo je preko 100 profesora sa nekoliko umetničkih univerziteta iz zemlje i inostranstva. Dodeljeno je više od dve stotine nagrada domaćim i stranim autorima, a posećenost se meri na desetine hiljada ljubitelja minijature, jer je svaku izložbu videlo najmanje 2 do 3 hiljade ljudi.

- Gornjomilanovački Bijenale umetnosti minijature u trećoj deceniji postojanja sigurno korača svetskom umetničkom scenom kao prestižna izložba najvišeg ranga, zbog čega je i cilj formiranje jedinstvenog muzeja u tom gradu - zaključio je Gačić.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.