I zvanično - Rusija vraća 166. stranicu Miroslavljevog jevanđelja u Srbiju

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Okt.2019, 15:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

I zvanično - Rusija vraća 166. stranicu Miroslavljevog jevanđelja u Srbiju

Među sporazumima koji će danas potpisati srpski i ruski zvaničnici u Palati federacije je i sporazum o primopredaji 166 stranice Miroslavljevog jevanđela, koja se nalazi u Nacionalnoj biblioteci u Sankt Peterburgu, i sedam slika ruskog umetnika Nikolaja Reriha s kraja 19. i početka 20 veka koje čuva Narodni muzej u Beogradu.

Kako Tanjug saznaje ova primopredaja bi trebalo da se dogodi do kraja godine u Moskvi.

Povratak 166 stranice Miroslavljevog jevanđelja, jedine >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << nedostajuće stranice najstarijeg sačuvanog srpskog rukopisana ćirilici, uz istovremeno vraćanje dela renesansnog ruskog umetnika, dogovorili su srpski ruski predsednici Aleksandar Vučić i Vladimir Putin tokom Putinove posete Beogradu prošle godine.

U međuvremenu trebalo je obaviti brojne procedure, jer kako je Tanjugu ranije rečeno u Nacionalnoj biblioteci u Sank Peteburgu, u Rusiji postoji zakon o zabrani povratka umetničkih dela koja se nalaze na teritoriji te zemlje.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Rusija vraća 166. stranicu Miroslavljevog jevanđelja u Srbiju

Izvor: Nezavisne Novine, 19.Okt.2019

BEOGRAD - Među sporazumima koji će danas potpisati srpski i ruski zvaničnici u Palati Srbija je i sporazum o primopredaji 166. stranice Miroslavljevog jevanđelja, koja se nalazi u Nacionalnoj biblioteci u Sankt Peterburgu, i sedam slika ruskog umjetnika Nikolaja Reriha s kraja 19. i početka 20....

Nastavak na Nezavisne Novine...

Ko je Nikolaj Rerih, ruski slikar čijih će sedam dela Srbija dati Rusiji u zamenu za istrgnutu stranicu Miroslavljevog jevanđelja

Izvor: Blic, 19.Okt.2019

Vest da će Srbiji, posle gotovo dva veka, biti vraćena 166. stranica Miroslavljevog jevanđelja, a da će Srbija zauzvrat Rusiji dati sedam slika čuvenog Nikolaja Reriha, pobudila je interesovanje za slikara koji u svojoj rodnoj zemlji ima kultni status.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.