Hitovi koji su obeležili Akijev zvezdani put - I teku bitke, teku porazi

Izvor: B92, 22.Jan.2022, 16:10

Hitovi koji su obeležili Akijev zvezdani put - "I teku bitke, teku porazi"

Uz njegov glas smo se ježili na početak svake pesme, bacali u trans, odrastali, proživljavali poraze i veliku radost, a on je, znajući da ga volimo uvek iznova umeo da nam pokaže koliko osećanja jedan čovek može da ima, a da stanu u samo jednu pesmu.

Pevač grupe Parni Valjak Aleksandar Rahimovski poznatiji pod nadimkom Aki preminuo je danas u 67. godini. Rođen u Nišu, odrastao u Skoplju, a uspeo u Zagrebu.

Ono što je znao jeste da u svakome ko bi ga čuo probudi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << emociju i radost, iza sebe je ostavio enorman doprinos muzici koja se generacijski prenosi i sluša i dan danas.

One koje nikada ne stare, one koje su večne, epiteti su za pesme gurpe Parni valjak.

Kako su počeli?

Svoj su prvi studijski album objavili su godine, 1976., a nosio je naziv "Dođite na show". Ovaj album je izdala beogradska diskografska kuća "PGP-RTB", a već sledeći je izdala zagrebačka diskografska kuća "Jugoton" pod nazivom "Glavom kroz zid".

Treći studijski album "Gradske priče" izdali 1979. godine, a isti je album doživeo i svetsku distribuciju pod nazivom "City Kids". Taj album je snimljen u studiju CSB u Milanu kao i njihov sledeći, "Vruće igre", koji su izdali 1980. godine.

1981. godine Parni valjak objavljuje svoj sledeći album "Vrijeme je na našoj strani". Album "Glavnom ulicom", kao sedmi studijski album, objavili su 1983. godine, a godinu dana kasnije izlazi "Uhvati ritam". 1985. godine objavili su album "Pokreni se!", a deseti studijski album izlazi dve godine kasnije pod nazivom "Anđeli se dosađuju?".

1988. godine počinju da rade na jedanaestom studijskom albumu "Sjaj u očima" kada se Parnom valjku pridružuju bubnjar Dražen Scholz i basist Zoran Preksevac. Berislav Blazević "Bero" Parnom se valjku pridružio 1989. godine, a već iduće godine izdaju novi album "Lovci snova".

Nakon uspešnih 15 godina rada ovaj je bend 1991. godine izdao album u čast odličnoj saradnji "Svih 15 godina", a iste su godine objavili i kompilaciju "Pusti nek traje". Sledeće godine se bendu pridružuje gitarista Marijan Brkić koji će u bendu ostati do njegovog raspada.

Trinaesti studijski album nazvali su "Buđenje", a objavljen je 1993. godine. Za ovaj je studijski album Parni valjak dobio čak 6 Porina.

Nakon toga Parni valjak je bio u potrazi za pratećim vokalom te su u na kraju izabrali Kristinu Tinu Kresnik koja se nametnula svojim vokalnim sposobnostima. Kristina Tina Kresnik ostala je u Parnom valjku do 2009. godine nakon čega je odlučila da osnuje svoj bend.

Jedan od najprodavanijih hrvatskih aluma svih vremena, ali i najprodavaniji uživo album Parni valjak izdao je 1995. godine pod nazivom "Bez struje: Live in ZeKaeM."

Dve godine kasnije objavili su album "Samo snovi teku uzvodno", 2000. godine "Zastave", a 2004. godine objavili su album pod nazivom "Pretežno sunčano?".

Nakon 30 godina postojanja Parnog valjka napušta ih Husein Hasanefendić, ali bend i dalje nastavlja s radom pod vodstvom Akija Rahimovskog. Tako nastaje album "U vremenu izgubljenih" koji je objavljen 2007. godine. Bend je imao i turneje izvan granica Hrvatske te su nastupali i u Australiji s održanih pet koncerata. Ipak, Aki je odlučio da sam nastavi muzičku karijeru bez pratećeg benda te je početkom 2008. godine napustio Parni valjak i započeo turneju po Srbiji s klavijaturistom Emilom Saksom.

2009. godine članovi Parnog valjka odlučili su se ponovo da se okupe, te su okupljeni Parni valjak činili: frontman Aki Rahimovski, Husein Hasanefendić, Marijan Brkić, Zoran Preksavec, Berislav Blazević, ali i novi bubnjar, Dalibor Marinković. Svoj povratak su obeležili "Karlovačko live2 turnejom koju su započeli u Dubrovniku, a završili Čakovcu.

Osim u Hrvatskoj, nastupali su u susjednoj Sloveniji, Bosni i Hercegovini i Srbiji.

Povratnički album nazvali su "Stvarno nestvarno" koji je objavljen 2011. godine, a na njemu su se našle dve pesme koje su nastale 2009. godine povodom povratka Parnog valjka na scenu: "Nakon svih godina" i "To sam stvarno ja".

Aki Rahimovski s grupom Parni valjak osvojio je brojne nagrade, uključujući i 6 Porina za album "Buđenje" koji je objavljen 1993. godine. Ova je grupa 2015. godine primila "Nagradu Grada Zagreba" za zasluge u promicanju društvenog života u gradu. Aki je i sam priznao da mu je ta nagrada uz Porin najdraža.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.