Gotovo decenija bez velike Olivere Marković: 60 godina, više od 100 filmova i 40 TV serija

Izvor: SrbijaDanas.com, 02.Jul.2020, 11:39

Gotovo decenija bez velike Olivere Marković: 60 godina, više od 100 filmova i 40 TV serija

Jedinstvena karijera.

Gotovo decenija bez velike Olivere Marković: 60 godina, više od 100 filmova i 40 TV serija

Olivera je rođena je 3. maja 1925. godine, a umrla je u Beogradu, 2. jula 2011. u 86. godini života posle duge i teške bolesti.

Glumom se aktivno bavila 60 godina i za to vreme se pojavila u više od 100 filmova i 40 TV serija. Slavu je stekla već početkom 1950-ih ulogama u pozorišnim predstavama Mačka na usijanom limenom krovu Tenesi Vilijamsa >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << i Lov na veštice Artura Milera.

Jedna od Oliverinih najpoznatijih uloga je „Tetka” u filmovima Balkan ekspres, Balkan ekspres 2, kao i istoimenoj TV seriji. Poznata je i po filmovima: Kozara, Sibirska ledi Magbet, Tito i ja, Sabirni centar, Mrtav `ladan, Mali svet i Službeni položaj za koji je nagrađena Zlatnom arenom.

U periodu od kraja 1980-ih do početka 2000-ih pojavljivala se u serijama Siniše Pavića, Bolji život, Srećni ljudi i Porodično blago. Publika je ipak najviše zavolela njenu ulogu Angeline Savić u Otvorenim vratima.

A post shared by Muzej pozorišne umetnosti (@mpus_beograd) on Mar 3, 2016 at 1:16am PST

Rođena je kao Olivera Đorđević. Imala je samo devet godina kada je u Niškoj Banji osnovala „pozorišnu grupu“ u kojoj je bila glavna glumica, rediteljka, autor tekstova i upravnica.

Završila je čuvenu Drugu žensku gimnaziju, upisala studije istorije umetnosti na Filozofskom fakultetu, i apsolvirala. U međuvremenu, prešla je na glumu i FDU, gde je 1952. i diplomirala u klasi profesora Mate Miloševića.

Po završetku fakulteta, postala je član Beogradskog dramskog pozorišta, gde je ostala do 1965, kad prelazi u Narodno pozorište, u kojem igra sve do 1991. Često je gostovala i u Ateljeu 212 i Jugoslovenskom dramskom pozorištu. Njeni vatreni obožavaoci, a ima ih u svim generacijama - od sedamnaest do sedamdeset sedam - pamte je po prvim, zaista briljantno odigranim rolama. Na primer, iz predstave "Mačka na usijanom limenom krovu".

A post shared by Otvorena Vrata (@otvorenavrata) on Nov 8, 2017 at 7:50am PST

Kada se 1957. proneo glas da će ona u crnom kombinezonu zaigrati na sceni BDP u "Mački", digla se prava uzbuna! Za pojedine drugove bila je to ideološka subverzija, te je drama posle prve probe jedva prikazana pred publikom. Komunisti su gradili svetliju budućnost, jednaku za sve, u kojoj nije bilo mesta za neke tamo priče o nekim tamo impotentnim muškarcima i skarednim ženama i ostalim dekandentnim odlikama trulog Zapada. U "Mački" je igrao i njen prvu suprug, Rade Marković, i to g. Brika...

Mnogi su je i mnogo voleli, mnoge nagrade je zasluženo dobila, a jedan od najlepših komplimenata stigao joj je od koleginice, takođe glumačke legende, Ružice Sokić:

"Nisam se trudila da imam uzore, jedino sam mnogo volela Oliveru Marković. Gledala sam je kad je bila na vrhuncu, bože šta je sve ta žena odigrala... Toliko divnih uloga. Samo kad se setim "Karoline Riječke"! Ne znate da li je bila lepša ili šarmantnija. Čudo jedno! Obožavala sam je. To što je ona odigrala, teško da će se nekom još desiti." Najlepše godine Olivera je proživela u drugom braku, s kolegom Dušanom Bulajićem, inače rođenim bratom režisera Veljka Bulajića.

Prema anketi Večernjih novosti Olivera Marković je na trećem mestu najvećih srpskih glumica 20. veka

Kada je videla šta sestra radi njenom ocu u bolnici, sve je snimila i OBJAVILA NA INTERNETU (VIDEO)

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.