Goran Kovačević: Glava je lavirint, a u lavirintu je čudovište

Izvor: Arte, 01.Mar.2021, 11:02

Goran Kovačević: Glava je lavirint, a u lavirintu je čudovište

Goran Kovačević „Glava je lavirint, a u lavirintu je čudovište“ Slike i crteži 2 - 13. mart 2021. Galerija Grafički kolektiv Dragoslava Jovanovića 11 Radno vreme: 11 - 15h

Projekat „Kreativno, nestrpljivo, izazovno...“, u svom 20. izdanju, predstavlja slike i crteže Gorana Kovačevića.

“Glava je lavirint, a u lavirintu je čudovište predstavlja prikaz dêla stvaralaštva umetnika koji se dve decenije gotovo isključivo bavi jednom temom - glavom i >> Pročitaj celu vest na sajtu Arte << čudovišnim idejama i prizorima koje ona rađa. Provokativna mešavina strašnog i duhovitog dominira celokupnim opusom autora, od ranih neoekspresionističkih slika monumentalnog formata, preko pažljivo insceniranih pseudo-dokumentarističkih postavki, do grotesknih crteža, koji serijalnošću proširuju svoje pojedinačne domete. Drskom smelošću, kojoj konstantnim stilskim preokretima ne dozvoljava da pređe u manir, Kovaćević stvara heterogene prizore brojnih kulturno-istorijsko-političkih referenci. Dok nas zavodi evokativnim parolama, vedrinom boje, lepotom slikanja, zbrkom linija, veličinom prizora, pedantnim falsifikovanjem, samopregornim istrajavanjem u obradi istog motiva u bezbroj varijacija - istovremno rastura strukturu naših svetonazora. Mami nas i provocira, provocira i mami, upliće u igru višeznačnosti ideologija i čini saučesnicima. Umetnost je rat, slikanje je borba na život i smrt, a i jedno i drugo je i smešno, i opasno, i pre svega upitno. Umetničke parole se mešaju sa onim ratnim, zločinci su infanti koji se igraju, a umetnik željan moći i kontrole nad stvaralaštvom, poput velikog dečaka koji misli da vlada ubojitim oružjem, samom je sebi vredan podsmeha. Teške teme su kod Kovačevića eksplicitno šaljive, dok su njegovi postupci blasfemija kojom u katarzičnom delirijumu odbacuje zamišljene predstave o umetnosti, nekada tek jednoj među mnogim ideologijama oslobođenim smisla, a danas njegovim poslednjim utočištem. Nikada samozadovoljan, uvek u borbi sa sobom i čudovištima u glavi, Kovačević nas vodi lavirintima ljudske prirode.” tekst Maje Simić

Goran Kovačević (1976. Zrenjanin) diplomirao 2002. i magistrirao 2007. na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, mentor prof. Čedomir Vasić. Od 1999. izlaže u zemlji i inostranstvu. Dobitnik je više nagrada Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu i stipendija Kraljevine Norveške za hiljadu najboljih studenata Republike Srbije (2001) i Kraljevskog doma Karađorđevića za sto najboljih studenata Republike Srbije (2002).

„Kreativno, nestrpljivo, izazovno...“ je pop up projekat u čijem konceptu su Umetnost i Vreme, tačnije Međuvreme razapeto između stanja derutnog prostora i uređene Galerije Grafičkog kolektiva, sa dodatkom pandemijskog iskustva. Sinergija kreativnog potencijala određenog autorskog koncepta, tajni autentičnog mesta i radova in situ inicira nove dijaloške forme. Program se nastavlja i ove godine, do početka investicionog održavanja ovog izložbenog prostora u ulici Dragoslava Jovanovića 11.

Nastavak na Arte...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Arte. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Arte. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.