Gogoljevom Ženidbom Narodno pozorište iz Prištine slavi 70. rođendan

Izvor: B92, 04.Okt.2018, 20:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gogoljevom "Ženidbom" Narodno pozorište iz Prištine slavi 70. rođendan

Premijerom predstave "Ženidba" nastale po delu Nikolaja Gogolja, a u režiji Milana Karadžića, 8. oktobra na sceni Doma kulture u Gračanici, Narodno pozorište u Prištini proslaviće 70 godina od osnivanja.

Reč je o koprodukciji sa Srpskim narodnim pozorištem iz Novog Sada

Tim povodom danas je u Ministarstvu kulture i informisanja održana konferencija za novinare na kojoj je Ministar Vukosavljević naglasio da je sudbina Narodnog pozorišta u Prištini neodvojivo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << vezana za sudbinu srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, pogotovu za njegov kulturološki izraz.

"Upravo ova godišnjica koju najavljujemo danas predstavlja jednu sliku društva u njegovom istorijskom rasponu od 70 godina, sa događajima koji su obeležili taj istorijski period koji se tiču sudbine srpskog naroda i njegovog položaja na Kosovu i Metohiji. Svakako da sedam decenija rada neke kulturne institucije zahteva zahvalnost sprema svima koji su u tom procesu učestvovali. Svima koji su u tom periodu davali značajne doprinose kulturnom životu Kosova i Metohije i to ne samo za srpsko već i za albansko stanovništvo", kazao je Vukosavljević.

Prema njegovim rečima, u Narodnom pozorištu u Prištini su sve do 1999. godine funkcionisale i srpska i albanska scena.

"Tada je srpski deo ansambla napustio i svoju scenu i svoj grad i tek 2005. godine obnovljen je rad Narodnog pozorišta u Prištini. Iako bez matične scene, borba za svakog gledaoca je bila prisutna, a ansambl pozorišta je nastupao po selima, napuštenim Domovima kulture, portama crkava, dvorištima privatnih kuća, u nameri da opstane. Pozorište je postalo nosilac misije koje je u samom temelju teatra, a to je bliskost sa gledaocima bez obzira na okolnosti. Pozorište je na taj način pokazalo svoju upornost i vitalnost", rekao je Vukosavljević.

On je naglasio da Ministarstvo kulture i informisanja podržava Narodno pozorište u Prištinii.

"Nastojaćemo u skladu sa našim materijalnim mogućnostima da pomažemo programske aktivnosti i rad glumaca i zaposlenih u ovoj važnoj instituciji kulture kako bi se našoj publici na Kosovu i Metohiji ponudilo što više kulturnog sadržaja", istakao je ministar i dodao da će takođe podržati sistemsko povezivanje Narodnog pozorišta u Prištini kroz koprodukcije sa ostalim teatrima širom Srbije.

"Imamo odličnu saradnju sa Kancelarijom za Kosovo i Metohiju i svake godine sve više osnažujemo naše ustanove kulture na Kosovu i Metohiji koje danas predstavljaju živi izraz vitalonosti srpskog naroda koji živi tamo", rekao je Vukosavljević.

Predrag Radonjić, direktor Narodnog pozorišta u Prištini, najavio je za 8. oktobar pre premijere predstave "Ženidba" promociju publikacije o istorijatu ovog pozorišta i otvaranje izložbe posvećene njemu.

"Uspeli smo sa našim predstavama da zađemo bukvalno u svako mesto gde je preostalo naše srpsko stanovništvo na Kosovu i Metohiji. Igramo i u Zvečanu i Štrpcu. Gostujemo i širom Srbije po scenama različitih teatara. Bili smo i u Berlinu sa jednom od naših predstava", istakao je Radonjić.

On je dodao da u pozorištu ima 44 zaposlenih, od toga svega 13 glumaca.

"Zahvaljujući Kancelariji za Kosovo i Metohiju i Minstarstvu kulture i informisanja, mi ćemo i dalje nastaviti sa radom. Pored četiri premijere koje smo postavili prošle godine, imamo još četiri predstave na repertoaru koje izvodimo. Za mali ansambl koji ima svega 13 glumaca to je veliki uspeh", rekao je Radonjić.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.