Glumici nagrada Sarajevo filmskog festivala

Izvor: B92, 15.Avg.2019, 13:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Glumici nagrada Sarajevo filmskog festivala

Sarajevo film festival će ugostiti francusku glumicu Izabel Iper, kojoj će dodeliti Počasno srce Sarajeva za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti.

Izabel Iper je filmska i pozorišna glumica koja je tokom pet decenija duge karijere sarađivala sa slavnim rediteljima poput Mihaela Hanekea, Kloda Šabrola, Žan-Lika Godara, Ota Premingera, Bertranda Tavernijera, Bertranda Blira, Kler Denis i Pola Ferhofena.

Počasno srce Sarajeva biće uručeno Izabel Iper pre projekcije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << filma "Jadnici" 18. avgusta, u 20.30 sati, u Letnom kinu Raiffeisen, a glumica će održati i master-klas istog dana u 18 časova u bioskopu "Meeting Point".

Izabel Iper je dobitnica brojnih prestižnih nagrada, uključujući nagradu BAFTA za najbolju mladu glumicu za ulogu u filmu "Čipkarica", dve nagrade za najbolju glumicu Filmskog festivala u Veneciji za uloge u filmovima "Priča o ženama", "Ceremonija", specijalne nagrade žirija Venecijanskog festivala za ulogu u filmu "Gabriele" i za životno delo, te dve nagrade za najbolju glumicu Filmskog festivala u Kanu, francusku nagradu "Cezar"…

Za ulogu u filmu "Ona" osvojila je i nagrade "Gotam", "Zlatni globus" i "Spirit", kao i nominaciju za nagradu Oskar. Nagrađivana je i za rad u pozorištu i nosilac je francuskog državnog Ordena za zasluge reda Legije časti i Ordena reda viteza umetnosti i književnosti. Predsedavala je žiriju 62. Filmskog festivala u Kanu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.