Gaj Mintus i Eyot na džez festivalu u Pančevu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 02.Nov.2020, 15:29

Gaj Mintus i Eyot na džez festivalu u Pančevu

Poslednje, treće večeri 23. izdanja Pančevačkog džez festivala, 7. novembra će nastupiti izraelski pijanista Gaj Mintus kao i poznati moderni džez sastav iz Niša Eyo t, saopštili su organizatori.

O specifičnoj liričnosti i senzibilitetu koji su globalnoj džez sceni doneli izraelski muzičari - a naročito pijanisti, već je mnogo toga napisano iz pera raznih kritičara, a Mintus nije izuzetak.

Muzičar donosi specifičan koktel melodija sa različitih svetskih >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << meridijana u modernim, poletnim aranžmanima, a Mintus će u Pančevu nastupiti solo, s konceptom koji karakteriše pevanje i elektronski " loop" efekti.

Koristeći aplauze, pucketanja prstima, uz prepoznatljiv svirački stil na klaviru, Mintus na koncertima zvuči poput kompletnog benda i nagoveštava maštovit, jedinstven scenski performans.

U nastavku večeri, u 20.30 sviraće instrumentalni niški bend Eyot, koji već punih 12 godina gradi uspešnu karijeru van granica Srbije i izdaje albume za strane diskografske kuće.

Dejan Ilijić na klaviru, Slađan Milenović na gitari, basista Marko Stojiljković i bubnjar Miloš Vojvodić, čine ovaj džez kvartet, zajedno su od prvih dana benda i dosledno se drže muzičkih ideja zbog kojih su uveliko prepoznatljivi.

Oni su skandinavska pijanistička škola na tragu melosa balkanskih zemalja, suptilna dinamička gradacija u maniru post-roka, koje prerasta u epska krešenda, pažljivo uklopljeni neparni ritmovi na koje nazivom ukazuje i novi album "557799", objavljen za američku nezavisnu kompaniju "Ropeadope Records" .

Eyot su danas i paradigma globalizovanog džez sveta, ali i svetao primer za muzičare sa ovih prostora - da je moguće biti uspešan i muzički beskompromisan.

O tom nepokolebljivom stvaralačkom putu svedoči i njihovo aktuelno studijsko izdanje, koje će koncertno predstaviti na Pančevačkom džez festivalu uz mnoge značajne kompozicije iz svoje karijere.

Muzička smotra se održava uživo od 5. do 7. novembra u Dvorani Kulturnog centra Pančeva, gde će publika moći besplatno da prisustvuje koncertima šest internacionalnih sastava muzičara iz Srbije, Hrvatske, Austrije Italije i Izraela.

Pančevački džez festival održava se u organizaciji Kulturnog centra Pančeva, uz pokroviteljstvo Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama, Italijanskog instituta za kulturu, Austrijskog kulturnog foruma, Ambasade Izraela u Beogradu i Dunav osiguranja.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.