Filmski festival Sofest od 2. do 6. jula u Sopotu

Izvor: B92, 25.Jun.2019, 15:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Filmski festival Sofest od 2. do 6. jula u Sopotu

Filmski festival u Sopotu - "Sofest", 48. po redu, biće održan od 2. do 6. jula, a u takmičarskom programu biće prikazano 18 filmova, od kojih sedam manjinskih koprodukcija, najavljeno je danas na konferenciji za novinare u Skupštini grada Beograda.

Pod sloganom "Po jutru se dan poznaje", festival će odati zasluženo priznanje i počast reditelju Mladomiru Puriši Đorđeviću, kome će biti uručena Nagrada za doprinos filmskoj umetnosti.

Biće organizovana specijalna >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << projekcija njegovog filma "Jutro", kojim je, prema rečima umetničkog direktora "Sofesta" Aleksandra Avramovića, "ondašnja jugoslovenska kinematografija napravila prvi veliki korak u svet".

U galeriji Centra za kulturu Sopota biće postavljena izložba plakata njegovih filmova i fotografija Branka Belića, a na istom mestu će 5. jula biti organizovan panel na kome će o stvaralaštvu Puriše Đorđevića govoriti filmski kritičari Srđan Vučinić, Radoslav Zelenović, Dejan Dabić i Jovan Marković.

"Puriša je uvek bio ispred drugih, na čelu kolone duha i stvaralaštva. On je bežao i svojim mislima, uranjajući u nove, još slojevitije od prethodnih. Samo je deo tog vulkana misli i ideja završio na filmskoj ili video traci i u tekstovima, među kojima mnogi čekaju da dobiju svoje knjige gde bi uvek bili spremni da oplemene neke nove radoznale generacije", istakao je Avramović.

On je dodao da se planira izdavanje monografije o Puriši Đorđeviću s njegovim pričama i tekstovima o njemu.

Pored otvaranja izložbe "Po jutru se dan poznaje" i uručenja nagrade Đorđeviću, prvog dana festivala biće tradicionalni defile filmskih ekipa i gostiju u fijakerima, zatim nastupi Big benda RTS-a, grupe "Kal", KUD-a "Kosmaj" i Jelene Tomašević i projekcija filma "Šavovi" Miroslava Terzića.

Do 6. jula biće prikazani filmovi koji se, prema rečima Avramovića, odlikuju, tematskim i žanrovskim bogatstvom, kreativnom raznolikošću i među autorima i u glumačkim kreacijama.

"Na delu će biti smotra filmskih ostvarenja ex-Yu što je dragocena prilika za publiku da dobije uvid u tokove filmske industrije i njenom kvalitetu", rekao je Avramović.

U žiriju će biti Radoslav Zelenović, glumica Jovana Gavrilović i filmski kritičar Dejan Dabić.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

48. Sofest – Po jutru se dan poznaje

Izvor: SEEcult.org, 25.Jun.2019

Filmski festival u Sopotu - Sofest prikazaće od 2. do 6. jula 18 filmova u takmičarskom programu, od kojih 11 domaćih i sedam manjinskih srpskih koprodukcija, a na svečanom otvaranju nagradu za životno delo dobiće veteran srpske i jugoslovenske kinematografije Mladomir Puriša Đorđević (95).

Nastavak na SEEcult.org...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.