Filmovi iz Srbije na festivalu u francuskom gradu Anže

Izvor: B92, 17.Jan.2020, 23:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Filmovi iz Srbije na festivalu u francuskom gradu Anže

Filmski festival "Prvi kadar" održava se u gradu Anže na zapadu Francuske, a na programu su tri ostvarenja reditelja iz Srbije.

Tako će se na festivalu naći drugi dugometražni igrani film rediteljke Ivane Mladenović, "Ivana Grozna", kratki igrani film "Poslednja slika o ocu", Stefana Ðorđevića, kao i ostvarenje "A sada se spušta veče", Maje Novaković, saopšteno je iz Filmskog centra Srbije.

Festival je fokusiran na debitantske filmove mladih i mlađih autora.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Film Ivane Mladenović, nastavio je u koprodukciji Rumunije i Francuske, a bio je nagrađen specijalnim priznanjem na Filmskom festivalu u Lokarnu, dok je na Zagreb Film Festivalu ovenčan glavnim festivalskim odličjem.

Ovih i narednih dana, "Ivana Grozna", se prikazuje na Kustendorfu i na Filmskom festivalu u Trstu.

Kratki igrani film "Poslednja slika o ocu", takođe je lane nagrađen na festivalu u Lokarnu, ali i na Sarajevskom filmskom festivalu, odakle je poneo "Srce Sarajeva" za najbolje kratkometražno igrano ostvarenje.

Na programu festivalu u Anžeu je i zapaženo kratkometražno dokumentarno ostvarenje "A sada se spušta veče" autorke Maje Novaković.

Ovaj film, premijerno prikazan na festivalu "Visions du Reel" u Nionu, kao i na prestižnom festivalu "Hot Docs" u Kanadi, nagrađen je na Festivalu autorskog filma u Beogradu i Pančevo Film Festivalu, a već je prikazan na brojnim drugih filmskih festivala širom sveta.

Festival u Anžeu traje do 26. januara.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.