Film Bela snaja prikazan na Međunarodnom festivalu etnološkog filma

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 06.Okt.2022, 21:08

Film "Bela snaja" prikazan na Međunarodnom festivalu etnološkog filma

Dodelom nagrada u Etnografskom muzeju u Beogradu, završen je 31. Međunarodni festival etnološkog filma. U okviru takmičarskog programa prikazan je film "Bela snaja" u režiji našeg Bojana Dakića.

Osamdesetih godina prošlog veka, član romske porodice, Božidar Stojkov ujak protagoniste filma, prvi put krši tabu i stupa u brak sa ženom koja nije Romkinja. Prvi put je jedna romska porodica u Banatu dobila "belu snaju".

"Ja sam negde imao ideju još kao mlađi da >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << je to priča koja ne treba da ostane samo na tome da se prenosi u našoj porodici, nego da to u stvari treba da dobije jednu formu koja danas jeste bila prikazana i publici. Oni su bili u tom delu Banata prvi koji su bili spremni da se bore za svoju ljubav. Danas ima mnogo više mešovitih brakova, ali i dalje ta tema ostaje kao tabu", rekao je Božidar Stojkov, protagonista.

U produkciji RTV-a nastao je film "Bela snaja", čija su tema poželjni i nepoželjni modeli ponašanja pojedinca u romskoj nacionalnoj zajednici, na primeru porodice Stojkov iz Novog Miloševa.

"To je isto podiglo veliki džumbus u romskoj zajednici, odnosno velika pitanja su se pokrenula. Da li to treba, da li ne treba, da li je tradicija toliko tvrda ili je podložna promenama, reformama. Mi smo zahvaljujući Božidaru Stojkovu, novinaru RTV-a napravili te sjajne intervjue sa tim ljudima, jer su to članovi njegove najuže porodice. I oni su reagovali vrlo neposredno", rekao je Bojan Dakić, režiser.

Na Festivalu je prikazano ukupno 65 dokumentarnih filmova, koji tretiraju etnološke i antropološke teme, od čega je prikazano 37 filmova u okviru Glavnog takmičarskog programa. Međutim, Grand Pri nagrada ovog puta nije dodeljena.

"Bilo je teško odlučiti ko će dobiti nagrade jer su filmovi bili vrlo kvalitetni. I bili su vrlo raznoliki. Neki su bili tradicionalni etnografski filmovi koji su bili fascinantni, drugi su bili dobri eksperimentalni. Bilo je teško odlučiti ko će pobediti", rekao je Megan Barker, član žirija.

Film "Bela snaja" deo je šireg projekta na kojem ekipa filma radi, a u pitanju je dokumentarni serijal Kosmos Roma u produkciji Radio-televizije Vojvodine.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.