Za vikend Festival zlatnih ansambala i Svetski dan srpskog kola

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 06.Nov.2019, 10:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Za vikend "Festival zlatnih ansambala" i Svetski dan srpskog kola

Povodom obeležavanja prisajedinjenja Vojvodine matici Srbiji i oslobođenja Grada Novog Sada 1918. godine, Novi Sad je već 11 godina uzastopno domaćin "Festivala zlatnih ansambala", ali i Svetskog dana srpskog kola koje je uvršteno na UNESKO listu nematerijalnog kulturnog nasleđa sveta.

Ovaj festival pored velikog i značajnog praznika za našu zemlju i narod, slavi mladost, kreativnost i lepotu tradicionalne igre, pesme, običaja i nošnji srpskog naroda, kao i ostalih naroda >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << koji žive na teritoriji ne samo Vojvodine, već i cele Srbije, ističe član Ansambla "Vila" SKUD "Železničar" Ostoja Kalaba.

Ova kulturna manifestacija se održava uz podršku Grada Novog Sada, Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, a u organizaciji Saveza kulturno-umetničkih društava Srbije i Ansambla "Vila" SKUD "Železničar iz Novog Sada.

Prvo festivalsko veče, petak 08. novembar rezervisano je za Gala koncert orkestara, pevačkih grupa i solista koji će se održati u Hramu Svete Petke u Petrovaradinu sa početkom u 19:30 časova uz slobodan ulaz, a na kome će učestvovati grupa pevača KUD "Dimitrije Koturović" Beograd, pevačka grupa KPD "Jednota" Gložan, fanfara kulturnog društva "Progresul" Vlajkovac, vokalno-instrumentalni solista Mihalj Struhar iz Bačkog Petrovca, solista na fruli, dvojnicama i gajdama Dušan Đukić iz Beograda, guslar Petar Mišović iz Novog Sada i grupa pevača, Tamburaški i Narodni orkestar Ansambla "Vila" SKUD "Železničar" Novi Sad.

Drugo festivalsko veče, u subotu 09. novembra SPENS će biti epicentar nekoliko događaja.

Naime, u 17:30 časova u Svečanom salonu SPENS-a biće održano nadmetanje najboljih igrača Srbije, koji su prošli eliminaciona takmičenja u svojim regionalnim centrima, u igranju srpskog kola – Moravca, a tri muška i tri ženska predstavnika koja odlukom stručnog žirija budu proglašena za najbolje, očekuju vredne nagrade.

Nakon toga, na velikom platou SPENS-a od 19:00 časova, svim građanima, koje ovom prilikom srdačno pozivamo da se pridruže, se pruža prilika da zajedno sa najboljim igračima srpskog kola i svim učesnicima Festivala, zaigraju Moravac u čast oslobođenja Novog Sada 1918. godine i prisajedinjenja prostora današnje Vojvodine matici Srbiji.

Kruna Festivala biće Svečani koncert u Velikoj dvorani SPENS-a, 09. novembra sa početkom u 19:30 časova gde će nastupiti najbolji igrački ansambli kulturno-umetničkih društava iz naše zemlje: Akademski folklorni ansambl "Oro" Niš, KUD "Branislav Nušić" Vladičin Han, KUD "Đido" Bogatić, GKUD "Laza Nančić" Vršac, KPD "Jednota" Gložan, SKC "Stefan Nemanja" Kraljevo, Narodni orkestar KUD-a "Đoka Pavlović" Beograd i Ansambl "Vila" SKUD "Železničar" Novi Sad.

Ulaznice za Svečani koncert se mogu nabaviti u prostorijama Ansambla "Vila" SKUD "Železničar" koje se nalaze u ulici Jovana Cvijića br. 7 i na blagajni SPENS-a po simboličnoj ceni od 200 dinara.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.