Festival na Paliću: Aplauzi na premijeri Nečiste krvi - greh predaka

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Jul.2021, 02:26

Festival na Paliću: Aplauzi na premijeri "Nečiste krvi - greh predaka"

Film "Nečista krv - greh predaka” večeras je premijerno prikazan na Festivalu evropskog filma, zasluživši višeminutne aplauze posetilaca prepune Letnje pozornice na Paliću.

Nakon projekcije filma, u okviru Glavnog takmičarskog programa Palića, posetiocima se poklonio deo filmske ekipe, među kojima su bili reditelj Milutin Petrović, tumač glavne uloge Dragan Bjelogrlić, kao i glumice Katarina Radivojević, Anđela Jovanovicć, Teodora Dragićević i Nela Mihailović.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />
Aplauzima su nagrađeni i producentkinja Snežana Van Huvelingen, kompozitor Aleksandar Ranđelović i kostimografkinja Marina Medenica, a na kraju su se prisutni članovi ekipe filma zajedno uslikali za sefli sa publikom Letnje pozornice na Paliću.

U filmu igraju i Feđa Štukan, Tim Sejfi, Aleksandar Ristovski, Nedim Nezirović, Dejan Bućin i drugi.

"Dobrodošli u 1850. godinu i jednu priču koju smo ispričali, a nadam se da će u vašim očima i dušama učiniti ono što smo imali nameru da učini", rekao je Petrović, pred početak prikazivanja filma na Letnjoj pozornici.

"Nečista krv - greh predaka" prati priču o Hadži Trifunu uglednom srpskom trgovcu, koji polovinom 19. veka pokušava da očuva mir sa turskim vlastima, ali i održi svoj ugled i uticaj u Vranju. Muke mu stvaraju ne samo turski begovi već i članovi porodice, dok donosi niz teških odluka koje će kasnije uticati na njegove potomke.

Scenario za film napisao je po motivima dela Bore Stankovića (1876-1927), svojevremeno reditelj Vojslava Nanovića (1922-1983), a pošto je njegov zatureni rad nedavno ponovo pronađen, adaptirala ga je Milena Marković.

Kako su najavili producenti, film će imati beogradsku premijeru 24. avgusta, a u redovno bioskopsko prikazivanje kreće 26. avgusta u Srbiji, Bosni i Hercegovini i dalje.

Reditelj Milutin Petrović rekao je danas na konferenciji za novinare da je za potrebe promovisanja filma "Nečista krv - greh predaka" izmišljen "novi žanr koji se zove istern (eastern)", što je igra reči istok (east) sa "najvažnijim žanrom filmske industrije vesternom".

"Film kao da se dešava na Divljem Zapadu, a na ovim je prostorima, koji nisu Teksas ili Arizona. To je neiskorišćen način prikazivanja filmova. Istok divljiji nego što je zapad ikada bio", naglasio je Petrović.

"Već se izlizalo to da je 'scenario pronašao mene, a ne ja njega'. Od kad smo počeli da radimo, do ovog trenutka, imam stalni osećaj da su tu Voja i Bora, tako da sam ja ovde kao izvođač", rekao je Petrović.

Bjelogrlić je svoj lik Hadži Trifuna opisao kao "čoveka koji pokušava da vuče poteze koji će učiniti dobro njemu i ljudima oko njega, a sve radi pogrešno", što ga je "jako podsetilo na naš mentalitet".

"Naši pisci su pisali priče o nama jako davno. Živimo živote koje su živeli pre nas. Mentalitet i usud koji nosimo je toliko jak, toliko nas prati, toliko je ukorenjen... Razne Hadži Trifunove sam imao prilike da upoznam lično, a nažalost pamtimo ih iz bliže i dalje istorije", ocenio je glumac.

Pošto u književnosti, umetnosti i filmu poslednjih decenija ne postoje klasični pozitivci i negativci, "već su stvari mnogo kompleksnije", Bjelogrlić je rekao da je pokušao da iz vizure Trifuna opravda "svaki njegov korak i razlog za svaku njegovu grešku".

Bjelogrlić je primetio da film dolazi u pravo vreme, kada se društvo suočava sa rodnom ravnopravnošću i polozajem žena, o čemu je Stanković pre mnogo godina pisao u svojim delima.

"'Nečista krv' i usud koji nosi, moja generacija je mislila da je prethodna sa time završila. Očigledno nije, i to će nas pratiti još dugo. Ostaje da se nadamo da će se desiti neko čudo, pošto nismo spremni sami da se suočimo sa gresima prošlosti", ocenio je Bjelogrlić.

Jovanović, koja igra Tašanu, devojku "neobuzdanog i neiskvarenog temperamenta", istakla je da su u filmu "ženski likovi ispred svog vremena, ne pristaju da budu samo žrtve već se trude da se izbore za sopstvenu egzistenciju".

"Film je jako važan i svi likovi imaju velike uloge. Sve je pitanje života ili smrti. Mi ćemo kao nacija jako dobro razumeti ovaj film. Govori o važnom istorijskom periodu koji se duboko utkao u naš mentalitet", istakla je Jovanović.

Radivojević je Hadži Trifunovu sestru opisala kao "preteču moderne žene" i ulogu drugačiju od onih koje je igrala do sada.

"Vrednost moje Cone je definitivno sloboda odluke, to je ono što je čini posebnom. Za mene je sloboda jednako ljubav, tako da mi nije bilo teško to da odigram", rekla je Radivojević.

Producentkinja filma Snežana Van Huvelingen je rekla da će se film od 26. avgusta prikazivati pored Srbije i u Bosni i Hercegovini i širom Evrope, a za engleski naziv "Bed blad" (Loša krv) je rekla da "nije potpuno tačan, ali ima neku simboliku i metaforu".



Izvor: Youtube / This and That Productions

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Premijera filma “Nečista krv – greh predaka” večeras na Paliću

Izvor: JUGpress.com, 22.Jul.2021

Premijera film „Nečista krv – greh predaka” reditelja Milutina Petrovića biće večeras na Festivalu evropskog filma na Paliću...Organizatori festivala su najavili da će se , nakon prikazivanja filma u okviru Glavnog takmičarskog programa na Letnjoj pozornici na Paliću večeras publici pokloniti...

Nastavak na JUGpress.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.