FALI IM PARA: Glumci žele da kupe Tolkinovu kuću, a imaju i plan

Izvor: SrbijaDanas.com, 04.Dec.2020, 13:30

FALI IM PARA: Glumci žele da kupe Tolkinovu kuću, a imaju i plan

Lepa ideja, ali skupa.

Ser Ian MekKelen i Martin Friman, zvezde iz filmova "Gospodar prstenova" i "Hobit" uključili su se u kampanju za otkup nekadašnje kuće čuvenog pisca J.R.R. Tolkina u Oksfordu.

Dobrotvorna organizacija "Project Northmoor", koju je pokrenula spisateljica Džulija Golding, pokušava da prikupi 4,5 miliona funti kojima žele da kupe kuću na broju 20 ulice Northmoor, te da je pretvore u "književni centar" u čast pisca.

Sadašnji vlasnici >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << odgodili su stavljanje kuće na tržište na tri meseca, da bi "Projectu Northmoor" pružili priliku da prikupi novac.

MekKelen koji je glumio čarobnjaka Gandalfa i Martin Friman koji je bio Bilbo Bagins, pridružili su se tako Džonu Rejs-Dejvisu koji je utelovio patuljka Gimlija, te Ser Dereku Džakobiju koji je nedavno glumio u bigrafskom filmu o Tolkinu u naporima da se potrebna svota što pre prikupi. Ideju je podržala i pevačica Eni Lenoks.

Zbog činjenice da se kuća, inače na listi objekata od posebne istorijske važnosti, nalazi u stambenoj četvrti, zakonski ona ne može da postane muzej. Zato bi, jednoga dana, ako prikupljanje novca bude uspešno, ljubitelji Tolkina biti "gosti" u njoj. Takva domaća atmosfera bila bi savršeno prikladna za razne aktivnosti poput kurseva kreativnog pisanja i mesta gde bi pisci mogli da rade na svojim delima u inspirativnom okruženju.

U slučaju, pak, da se novac ne prikupi (a svaki prilog je, kažu, važan i dobrodošao), iz organizacije poručuju da će sve što stigne na račun biti iskorišćeno za promociju Tolkinovog nasleđa i slavljenje kreativnost, prenosi Jutarnjii.

Inače, filmovi snimljeni prema Tolkinovim delima zaradili su enorman novac na bioskopskim blagajnama - trilogija "Gospodar prstenova" 2,96 milijardi dolara, a trilogija "Hobbit" tek nešto manje - 2,93 milijarde.

(VIDEO) "SANJA I JA SMO SE SVAĐALI NA KRV I NOŽ" Nikola Đorđević otkrio detalje veze sa pevačicom grupe "Hurricane"

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.