Izvor: RTS, 24.Okt.2020, 06:09

Dragoslav Mihailović sa sedam godina rešio je da postane pisac, i u 90. godini sprema novu knjigu

Književnik Dragoslav Mihailović, jedan od naših naznamenitijih pisaca, uskoro slavi 90. rođendan. U izlozima knjižara su nova izdanja njegovih čuvenih dela, a od petka i biografija koju je napisao ugledni nemački slavista Robert Hodel.
On je stvorio naše književne junake. Uzore plemenitosti, časti i odvažnosti. Naše knjige zauvek "Kad su cvetale tikve", "Petrijin venac", "Čizmaše"... I iz ličnog pakla Golog otoka izašao je s književnim rezultatom.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << />
"Ja mislim da pisci ne biraju svoje junake nego kako im se nametne priča, a priča je u mojim knjigama, koliko znam, uvek uzbudljiva", kaže akademik Dragoslav Mihailović.
Ima li lepšeg rođendanskog poklona piscu od ovakve knjige!? Iscrpnu biografiju našeg velikana ispisao je Robert Hodel.
"Ono što me fascinira kod Dragoslava Mihailovića to je njegova ljudskost, ne samo prema junacima. koji su mu bliski, nego i prema zločincima. On gaji jedno toplo razumevanje. Za mene je Mihailović obrazac savremenog humanizma", ukazuje slavista Robert Hodel.
Retko se dešava u književnosti, ali Dragoslav Mihailović je uspeo da svojim delom stekne poštovanje i ugled teoretičara, ali istovremeno i decenijama naklonost najšire publike.
Samo za pet godina bilo je 12 izdanja romana "Kad su cvetale tikve", knjige koja je prvi put objavljena 1968. godine.
"Mladi čitaoci nam često traže dela Dragoslava Mihailovića, uglavnom su to 'Čizmaši' i 'Kad su cvetale tikve'", kažu u jednoj knjižari.
Čitav život posvetio je prozi, kaže. Još sa sedam i po odlučio je da postane pisac.
"Napuniću 90 godina. To je jedan život koji ja nikada nisam očekivao. A nisam, mogao bih da kažem ni u mojoj rodnoj Ćupriji nikada video čoveka koji ima 90 godina. Pri tom se ja dosta dobro osećam. Nadajmo se da će potrajati malo duže od 90 godina", dodaje Dragoslav Mihailović.
Traje i pisanje. Upravo nastaju nove stranice velikog Dragoslava Mihailovića.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.