Dragan Velikić počasni član Akademije književnosti i umetnosti Sečenji u Budimpešti

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Okt.2020, 15:53

Dragan Velikić počasni član Akademije književnosti i umetnosti "Sečenji" u Budimpešti

Književnik Dragan Velikić izabran je za počasnog člana Akademije književnosti i umetnosti "Sečenji" u Budimpešti, saopštila je izdavačka kuća "Laguna".

Predlagači su istakli visoke vrednosti literature Dragana Velikića. Devet njegovih romana koji su dosad prevedeni na mađarski jezik naišli su na izuzetan prijem i kod kritike i kod čitalaca.

Dvostruki dobitnik Ninove nagrade Dragan Velikić diplomirao je opštu književnost sa teorijom književnosti na beogradskom >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Filološkom fakultetu. Od 1994. do 1999. godine bio je urednik izdavačke delatnosti Radija B92. Pisao je kolumne za NIN, Vreme, Danas, Reporter i Status. Od juna 2005. do novembra 2009. godine bio je ambasador Republike Srbije u Austriji. Živi u Beogradu kao slobodni književnik.

Objavio je romane „ Via Pula“, „Astragan“, „Hamsin 51“, „Severni zid“, „Danteov trg“, „Slučaj Bremen“, „Dosije Domaševski“, „Ruski prozor“, „Bonavia“, „Islednik“ i „Adresa“, knjige priča „Pogrešan pokret“, „Staklena bašta“, „Beograd i druge priče“ kao i knjige eseja „ YU -Atlantida“, „Deponija“, „Stanje stvari“, „Pseća pošta“ i „O piscima i gradovima“.

Knjige Dragana Velikića prevedene su na šesnaest evropskih jezika te na arapski i farsi. Zastupljen je u domaćim i inostranim antologijama.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Dragan Velikić izabran za člana Akademije u Budimpešti

Izvor: Nezavisne Novine, 16.Okt.2020

Srpski književnik Dragan Velikić izabran je za počasnog člana Akademije književnosti i umjetnosti "Sečenji" u Budimpešti, odlučeno je na generalnoj skupštini te ustanove 13. oktobra, objavio je izdavač "Laguna".

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.