Dr Nele Karajlić promovisao novi roman u KCNS

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 05.Dec.2019, 22:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dr Nele Karajlić promovisao novi roman u KCNS

U klubu "Tribina mladih" Kulturnog centra Novog Sada, održana je promocija drugog dela romana dr Neleta Karajlića "Solunska 28 – o prijateljstvu i izdaji". Moderator je bila Aleksandra Živanović.

Karajlić je neposredno uoči promocije, zajedno sa direktorom KCNS, Bojanom Panaotovićem, bio gost na prijemu u Gradskoj kući koji je priredio gradonačelnik Novog Sada, Miloš Vučević.

U prepunom klubu "Tribina mladih", Karajlić je promociju svog drugog romana započeo >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << osvrtom na nedavno dobijenu književnu nagradu koja nosi ime omiljenog pisca mnogih generacija, Mome Kapora. Nagrada mu je uručena za prvi roman pod naslovom "Solunska 28 – o novcu i strastima".

"Velika mi je čast što sam dobitnik nagrade koja nosi ime Mome Kapora koga sam, nažalost, upoznao tek u njegovim poznim godinama. On je neko ko nije izlazio iz moje kuće otkako je počeo da piše: čitali su ga moji roditelji, čitamo ga i ja i moja deca. Njegov stil pisanja je neprevaziđen i to je moj nedostižni ideal", rekao je popularni Nele.

Nastavio je opaskom da retko, inače, dobija nagrade i da mu je najveće priznanje kada ga zaustave na ulici i kažu da su odrasli uz njegovu muziku. On obično odgovori: "Težak je to život bio".

"Drugi razlog koji me čini srećnim zbog nagrade "Momo Kapor" je taj što ju je pre mene dobio Peter Handke, pa ja kontam da ko dobije nagradu Kaporovu, valjda mu je sledeća Nobelova", objasnio je Karajlić uz opšti smeh i odobravanje publike.

Govoreći o svojoj drugoj knjizi "Solunska 28" rekao je da ona govori o prijateljstvu i izdaji, ali na neki način predstavlja i elegiju o ljubavi među ljudima, prema Bogu i prema ideji. Tema knjige je period posle Drugog svetskog rata koji je počeo jednim jutrom 6. aprila 1941. godine koje je promenilo sve.

"Cela ideja o "Solunskoj 28" nastala je u mojoj glavi 1992. godine kada sam došao u Beograd i kada je moja rođaka rekla da ja ne treba da tražim stan za iznajmljivanje u Beogradu, jer postoji kuća na Dorćolu čiji sam ja vlasnik", podsetio je Karajlić.

Kasnije je shvatio da je vlasnik 7/32 delova te kuće. Poenta: Neletu je ta kuća predstavljala inspiraciju, jer je znao da ona u tom trenutku ima 90 godina. Zanimljivo mu je bilo samo da zamisli šta su ona i njeni ukućani proživeli tokom tih devet decenija.

"Proradila je moja mašta. Ja sam toj kući tada obećao da ću o njoj napisati roman i evo ispunio sam obećanje. Kada sam došao kod mog izdavača u "Laguni" sa idejom o "Solunskoj" već sam imao tu "karte blanš", jer sam kod njega već objavio roman "Fajront u Sarajevu" koji je prodat u velikom tiražu", rekao je Karajlić.

On je otkrio i da se u obe knjige, znajući da ne sme da izneveri čitaočevo poverenje, držao istorijskih fakata, uključujući i istorijske ličnosti, a uz konsultacije sa prijateljima istoričarima. To nije bio lagan posao, jer kako je rekao autor, tematika Drugog svetskog rata kod nas još nije istoriografski obrađena, a naročito je puno nepoznanica o pobedniku tog rata – Brozu.

Dr Nele Karajlić za narednu godinu planira i treću knjigu kako bi zaokružio svoju trilogiju o kući u Solunskoj 28. Podnaslov će se, kroz šalu je izjavio, odnositi na – seks, drogu i rokenrol, jer će radnja biti smeštena u devedesete godine dvadesetog veka.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.