Dr Budimir Potočan napisao bukvar za odrasle

Izvor: Vesti-online.com, 23.Nov.2018, 16:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dr Budimir Potočan napisao bukvar za odrasle

Svojevremeno se jedan novinar obratio tadašnjem patrijarhu Pavlu rečima: "Vaša svetlosti". Poglavar SPC se nasmešio i odgovorio: "Svetlost je kod vas, a svetost je kod mene". Ovu anegdotu je, na promociji knjige prof. dr Budimira Potočana "Kako se obratiti, osloviti ličnosti najvišeg društvenog statusa", održanoj na Univerzitetu Megatrend u Beogradu, ispričao akademik Matija Bećković, inače recenzent ovog dela.

Uvaženi književnik je istakao da je profesor Potočan, >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << u stvari, napisao knjigu u knjizi, sa razgovetnim i jasnim uputstvom kako se kome treba obraćati. Reč je o svojevrsnom bontonu namenjenom svima koji se bave javnim profesijama.

- Ukoliko je najverovatnije da takve knjige nismo imali, utoliko je dragocenije što smo je dobili - kazao je Bećković.

Prof. dr Dragan Nikodijević, dekan Fakulteta za kulturu i medije na Megatrendu, takođe recenzent knjige, ovo štivo je uporedio sa bukvarom.  Smatra da ovaj priručnik predstavlja dragocenost za opštu kulturu.

S obzirom na to da nepismenost ozbiljno nazgriza sferu javne reči, knjiga poznatog novinara i profesora stigla je u pravi čas, mišljenje je prisutnih, među kojima su bili studenti, predstavnici sedme sile i predavači.

- Uvažio sam primedbe svojih studenata i imao potrebu da čitaocima predočim važnost pravilnog izražavanja i oslovljavanja visokih zvaničnika, ali i ostalih sagovornika - istakao je autor knjige.

Novinar i književnik, istraživač i pedagog u novinarstvu, u zvanju vanrednog profesora predavač je žurnalistike na osnovnim, master i doktorskim studijama na Fakultetu za kulturu i medije Megatrend univerziteta. Pisao je i piše lirsku prozu, priče, književne prikaze i eseje. Objavio je na desetine naučnih i stručnih radova. Napisao je knjigu dokumentarne proze "Azbučnik u kamenu" o ratu u Slavoniji 1991. godine. Njegova studija "Vronski - čast i ljubav", osim u Srbiji, dobila je zapažene prikaze u SAD i Velikoj Britaniji. Za monografiju "Od lokalne do globalne informacije - multidisciplinarno istraživanje" nagradilo ga je Udruženje novinara Srbije "za unapređenje teorije i prakse u novinarstvu". Prošle godine objavio je i monografiju "Vronski u Srbiji".

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.