Donacija Foruma slovenskih kultura za 10 biblioteka u Srbiji

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 02.Dec.2020, 14:35

Donacija Foruma slovenskih kultura za 10 biblioteka u Srbiji

Forum slovenskih kultura donirao je komplet knjiga do sada objavljenih na srpskom jeziku u ediciji 100 slovenskih romana, čiji je izdavač Arhipelag, za 10 javnih biblioteka u Srbiji, saopštili su iz izdavačke kuće Arhipelag.

Komplete srpskog izdanja edicije 100 slovenskih romana dobile su Biblioteka grada Beograda, Gradska biblioteka u Novom Sadu, Narodna biblioteka "Stevan Sremac" iz Niša, Narodna biblioteka "Vuk Karadžić" iz Kragujevca, Biblioteka šabačka iz Šapca, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Matična biblioteka "Ljubomir Nenadović" iz Valjeva, Narodna biblioteka "Stefan Prvovenčani" iz Kraljeva, Narodna biblioteka Kruševac, Gradska biblioteka Pančevo i Gradska biblioteka "Vladislav Petković Dis" iz Čačka.

Međunarodna ustanova Forum slovenskih kultura, čije je sedište u Ljubljani, najpoznatija je po ediciji 100 slovenskih romana.

Pored ove međunarodno prestižne edicije, Forum slovenskih kultura je pokretač čitavog niza drugih aktivnosti u kulturi, među kojima su i Nagrada živa za najbolji slovenski muzej, kao i programi iz oblasti muzeologije i arhivistike, likovne umetnosti, arhitekture, kulturnog nasleđa, muzike, pozorišta i filma.

Osnovan 2004. godine, Forum slovenskih kultura povezuje i predstavlja slovenske kulture, nauke i umetnosti, njihove savremene izraze i njihovo nasleđe, u saradnji s nacionalnim ministarstvima kulture, prosvete i nauke slovenskih zemalja.

Forum slovenskih kultura veruje da je upravo u ovom trenutku velike pandemijske krize, dok preispitujemo i sebe, i svoje kulturne potrebe, i svoj dosadašnji način život, i načine svakodnevne komunikacije, neophodno podržati javne biblioteke kao kulturnu tačku bezbednog i potrebnog kontakta.

Edicija 100 slovenskih romana je antologijska i reprezentativna biblioteka najbo-ljih romana napisanih na nekom slovenskom jeziku posle pada Berlinskog zida. Takva antologija retka je u ukupnom evropskom izdavaštvu.

Edicija 100 slovenskih romana je najveći međunarodni kulturni, književni i promotivni projekat slovenske literature, pa tako i najveći projekat u koji je trenutno uključena srpska književnost.

Suočavajući se sa različitim kulturnim i društvenim izazovima, edicija je od svog osnivanja oblikovala dragocen model književne i kulturne saradnje, kao i prepoznatljivu platformu za međunarodnu promociju slovenskih književnosti.

Ključni cilj edicije 100 slovenskih romana jeste podsticanje međusobnog prevođenja slovenskih književnosti i kultura, kao i osmišljeno predstavljanje najboljih primera modernog slovenskog romana na velikim svetskim jezicima.

Pored produbljivanja postojećih ili uspostavljanja pokidanih kulturnih i književnih veza među slovenskim zemljama i kulturama, posle decenija obeleženih promenama državnog poretka, društvenog sistema, državnim dezintegracijama, kao i tranzicijom, edicija 100 slovenskih romana zamišljena je i kao podsticaj stvaranju nove generacije prevodilaca sa slovenskih jezika. Edicija 100 slovenskih romana je izazvala dosta pažnje kulturne javnosti i izvan slovenskih zemalja.

Sledeće godine biće obeleženo petnaest godina ove velike međunarodne edicije.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.