Dokumentarni film Faith and Branko i animirani Veliki robot na festivalu u Lajpcigu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Okt.2020, 13:41

Dokumentarni film "Faith and Branko" i animirani "Veliki robot" na festivalu u Lajpcigu

Danas, 26. oktobra, kreće novo, 63. izdanje Međunarodnog festivala dokumentarnog i animiranog filma Dok Lepzig u Lajpcigu, u Nemačkoj, a na programu su ove jesenii dva srpska ostvarenja, oba nastala zahvaljuući ipodršci Filmskog centra Srbije. Reč je osrpsko-britanskoj koprodukciji "Faith and Branko" , dokumentarnom filmu u režiji Ketrin Hart premijerno prikazanom na festivalu u Šefildu, i kratkom animiranom filmu "Veliki robot" autora Vojina Vasovića. Festival u Lajpcigu će trajati >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << do 1. novembra.

Intimna priča filma " Faith and Branko" prati odnos između dvoje muzičara, između Fejt i Branka, tokom sedam godina. 2011. godine, Fejt putuje u Srbiju kako bi naučila da svira romsku harmoniku. Ona upoznaje romskog violinstu Branka i, uprkos jezičkoj barijeri, njih dvoje se zaljubljuju jedno u drugo putem muzike. Nošeni svojom muzičkom hemijom, oni se venčavaju i duet kreće na put u inostranstvo. Koliko je Fejt slobodnog duha i privilegovana, toliko je Branko bez iskustva sa putovanjima i vezan za svoju porodicu, ali oboje veruju da da jednom drugom čine život boljim. Njihov odnos stupa u iskušenje kada shvate vlastite razlike, kao i to da je možda muzika ono jedino što njih dvoje imaju zajedničko.

Direktorka fotografija je Katrin Hart. Film su montirali Dragan von Petrović i Ljubodrag Starovlah. Autori muzike su Fejt Eliot Ristić i Branko Ristić. Za dizajn zvuka je zadužen bio Zoran Maksimović, a za kolor-korekciju Digital kraft, Aleksa Vitorović. Za dizajn postera i špice postarali su se Braća Burazeri. Produicentkinje su Snežana van Hauevelingen i Ketrin Hart. Film traje 82 minuta.

A animirani film "Veliki robot" (eng. Just For The Record ) o malenom robotu-diktafonu Recu, koji pokušava da se sprijatelji sa pticom ne bi li mu pomogla da presnimi svoju memoriju, napisao je i režirao Vojin Vasović, a art direkciju potpisuje Nikola Stepković. Film je nastao u koprodukciji sa beogradskim studijom Digital Assets Tailors i To Blink Studiom iz Kanade. Film su podržali Filmski centar Srbije, grad Kragujevac, Ontarijski fond za umetnost ( Ontario Art Council) , Kanadski umetnički fond (Canada Council for the Arts ) i regionalni investicioni fond Animond.

Ovo ostvarenje će uskoro, u novembru, biti prikazano i na festivalu Ajayu Animation u Peru, a film će biti predstavljen i slovenačkoj publicina festivalu Animateka u Ljubljani u prvoj nedelji decembra.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Dva srpska filma na programu festivala u Lajpcigu

Izvor: Nezavisne Novine, 26.Okt.2020

LAJPCIG - U programu Međunarodnog festivala dokumentarnog i animiranog filma "Dok Lepzig" u njemačkom gradu Lajpcig na programu su ove jeseni i dva srpska ostvarenja: "Faith and Branko", dokumentarni film u režiji Ketrin Hart premijerno prikazan na festivalu u Šefildu i kratki animirani film "Veliki...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.