Dodeljene godišnje nagrade Kulturnog centra Vojvodine Miloš Crnjanski

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Dec.2020, 19:41

Dodeljene godišnje nagrade Kulturnog centra Vojvodine "Miloš Crnjanski"

Ivana Damjanov Ilić, Jožef Klem, Dubravka Đukanović i Katalin Ladik dobitnici su godišnjih nagrada Kulturnog centra Vojvodine "Miloš Crnjanski" koje se dodeljuju u četiri kategorije, saopšteno je iz ove kulturne institucije.

Nagrada "Iskra kulture" koja se dodeljuje za savremeno stvaralaštvo mladom autoru do 35 godina pripala je pijanistkinji Ivani Damjanov Ilić .

"Komisija je jednoglasno zaključila da vanserijske umetničke reference pijanistkinju Ivanu >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Damjanov Ilić svrstavaju u vodeće umetnike svoje generacije. Svojim kontinuiranim umetničkim aktivnostima i fascinantnim brojem nagrada na međunarodnim konkursima u prethodnih nekoliko godina, ona je značajno obogatila ne samo kulturni život u našoj zemlji, već je značajno doprinela i promociji naše kulture u inostranstvu. Komisija jednoglasno smatra da će joj nagrada "Iskra kulture" biti podrška da dalje rasplamsa svoje buduće umetničke aktivnosti", navodi se u saopštenju.

"Medalja kulture za multikulturalnost i interkulturalnost" pripala je zameniku generalnog direktora Radio-televizije Vojvodine, novinaru, publicisti i piscu Jožefu Klemu za multikulturalno i interkulturalno stvaralaštvo "na vrlo neurotičnom području kao što su mediji i informisanje", za doprinos "da se u medijskom segmentu Vojvodine i Srbije razlike razmatraju kao kvalitet, a ne kao kao područje za konflikte, te da se različite nacionalne zajednice bolje upoznaju i razumeju", navodi se u odluci.

"Medalja kulture za očuvanje kulturnog nasleđa" dodeljena je Dubravki Đukanović koja je "tokom svoje karijere ostvarila izvanredne rezultate u domenu očuvanja kulturnog nasleđa kroz projekte koji su bili ključni za očuvanje i promociju kulturne baštine u širokom rasponu svih naroda i svih konfesija koji postoje u AP Vojvodini", navodi se u obrazloženju.

"Medalja kulture za životno delo tj. za ukupno stvaralaštvo/rad" za 2020.godinu pripala je umetnici Katalin Ladik koja je "ranih sedamdesetih ostala duboko uronjena u avangardnu umetničku scenu Novog Sada, Beograda, Zagreba, Ljubljane i Budimpešte. U likovnoj umetnosti (vizuelna dela, vizuelna dela partiture), u zvučnoj poeziji, u radio predstavama i u predstavama potaknut je raznolikim kulturnim pejzažom ljudi i tradicija. Inspirisana narodnim tradicijama Balkana i neoavangardnim praksama, kako domaćim, tako i međunarodnim, Katalin Ladik ih je kombinovala na različite načine izražavanja kroz vizuelne elemente, pokret, zvuk i pisanje. Često je istraživala temu da je i žena i umetnica na radikalan, izazovan i provokativan način. Emancipatorska snaga rada Katalin Ladik leži u njenom kršenju postojećih kategorija i uloga. Ona koristi svoje telo i osobu kao medij svoje umetnosti u svojim performansima, što zauzima poseban položaj u istoriji performans umetnosti.", poručuju iz KC "Miloš Crnjanski".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.