Dobitnik Ninove nagrade Saša Ilić za RTS: Pas i kontrabas – metafora u ritmu džeza

Izvor: RTS, 20.Jan.2020, 16:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dobitnik Ninove nagrade Saša Ilić za RTS: "Pas i kontrabas" – metafora u ritmu džeza

Ovogodišnji dobitnik Ninove nagrade za najbolji roman godine Saša Ilić u ekskluzivnom intervjuu za RTS kaže da je čitav roman "Pas i kontrabas" varijacija na pesmu "Ena" od Haustora. Ističe da su antifašizam i jugoslovenstvo poruke koje šalje edicija u kojoj se nalazi nagrađeni roman.
Saša Ilić ekskluzivno za RTS otkriva šta dobijanje Ninove nagrade menja u njegovom životu, kao i šta >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << simbolizuje naziv "Pas i kontrabas".

Šta Ninova nagrada menja u životu, pre svega ove knjige? 
Mislim da neće ništa promeniti, nastavljam svoj uobičajen život, radim u biblioteci i to je to.
Priča je simbolički smeštena među dve revolucije i ima više nivoa? 
Roman ima zapravo nekoliko glavnih likova i svaki od tih likova vuče jednu narativnu liniju, bilo da su u pitanju revolucija, avangarda, 1968, Franko Bazalja i antipsihijatriski pokret, jedna linija romana, a glavna linija romana, koju zapravo nosi sam pripovedač - to su devedesete, nasleđe devedesetih, džez, trauma i put ka izlečenju.

Svako poglavlje počinje stihom neke pesme, šta najviše simbolizuje duh knjige?
Možda bih mogao da kažem da je čitav roman varijacija na pesmu "Ena" od Haustora.
Da li čitava edicija Noć republike, kao i vaša knjiga, nosi jasnu poruku? 
Antifašizam i jugoslovenstvo – to je temelj ove edicije i mi šaljemo tu poruku. Meni je drago da je to prepoznato i da su se te dve knjige našle u finalu, i veoma nam je važno zbog autorki i autora koji će tu poruku primiti i pridružiti se u budućnosti ovoj ediciji. 
"Pas i kontrabas" je složena metafora, skovana je u džez duhu, dakle da imate taj ritam romana već u samom naslovu, a zapravo govori o jednoj staroj situaciji, a to je orfički prelazak preko granice.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.