Dobitnici Brit nagrada: Dua Lipa pokosila konkurenciju, Tejlor Svift ušla u istoriju

Izvor: B92, 12.Maj.2021, 13:50

Dobitnici Brit nagrada: Dua Lipa pokosila konkurenciju, Tejlor Svift ušla u istoriju

Na 41. dodeli britanskih muzičkih nagrada Brit Awards, u londonskoj O2 areni pred publikom, bez obaveze nošenja maske i fizičke distance - posle više od godinu dana, Dua Lipa je odnela dve nagrade, a Tejlor Svift je pripao Global Icon Award.

Dua Lipa je osvojila nagradu za najbolju britansku izvođačicu, kao i za album "Future Nostalgia".

Britanska pop zvezda pozvala je na povećanje plata radnicima Nacionalne zdravstvene službe (NHS), a pre osvajanja nagrada je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << izvela "medley" svojih hitova.

Američka kantautorka Tejlor Svift prva je žena koja je osvojila Global Icon Award. Pre nje su je dobili Dejvid Bouvi, Elton Džon i Robi Vilijams.

"Zaista sam ponosna što sam deo ove muzičke zajednice, posebno u godini kada nam je muzika svima bila toliko potrebna", rekla je Svift, koja je doputovala u London i odala počast radnicima na prvoj liniji u borbi protiv kovida 19.

Nagrada za najboljeg britanskog izvođača pripala je reperu Džej Husu, a Litl Miks su najbolja britanska grupa, ujedno i prva ženska grupa koja je osvojila tu nagradu.

"Nije lako biti žena u britanskoj pop industriji. Videli smo dominaciju belih muškaraca, mizoginiju, seksizam i nedostatak različitosti", rekla je pevačica te grupe Lej-An Pinok.

Najbolja nova britanska izvođačica je Arlo Parks, dok je najbolji britanski singl "Watermelon Sugar" Herija Stajlsa. Bili Ajliš i The Weeknd dobili su nagrade za najbolje međunarodne izvođače, a Hejm za najbolju međunarodnu grupu.

"Večeras se radujemo svetlijoj budućnosti", rekao je voditelj Džek Vajthol.

"Imamo publiku (...), imamo pop zvezde, vratili smo se."

Prisutni na dodeli britanskih muzičkih nagrada morali su da pokažu negativan test na koronavirus pri ulasku, a moraće da se testiraju i nakon ovog događaja.

Dua Lipa, Arlo Parks i Olivia Rodrigo su među izvođačima koji su nastupali uživo, dok su nastupi drugih bili ranije snimljeni.

Nastupom Coldpleja otvorena je dodela Brit Awards-a koja se inače održava u februaru, ali je pomerena zbog pandemije koronavirusa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.