Đorđe Kadijević i na likovnoj sceni

Izvor: RTS, 28.Nov.2019, 00:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đorđe Kadijević i na likovnoj sceni

Poznato ime u svetu filma, reditelj Đorđe Kadijević je na Banovom brdu, prvi put predstavio samostalnu izložbu pod nazivom "Kolaži".
Znamo ga kao reditelja filmova "Leptirica", "Karađorđeva smrt", "Sveto mesto" i televizijske serije "Vuk Karadžić".

Đorđe Kadijević od sada je i deo likovne scene otkivajući tehniku kolaža.
"Čovek ima trenutaka kada ima teškoće da podnese sebe. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Imate potrebu da radite nešto rukama, i iz te potrebe su nastali kolaži kao jedna vrsta igre koja nije igrarija nego ima određeni stepen ozbiljnosti koju imaju i moji filmovi", kaže Kadijević.
Za svoju kreativnost kaže da odgovara utopijskoj ideologiji. Kaže da izložbu treba shvatiti kao jednu vrstu konceptualne prakse.
"Za mene koncept nije ništa opsednuto potrebom za realnošću. Naprotiv, ja sam potpuno svestan da čovek u realnosti ne bi ni opstao. Njemu je utopija neophodno potrebna", rekao je on.
Seckanje šarenih slika sa listova novina i stranica časopisa dobija novi kontekst i stavlja na test stvaralačku invenciju.

Reditelj, likovni kritičar i istoričar umetnosti kaže da svaka umetnost kojom se bavi ima isti razlog - od umetnosti očekuje sve.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.