Devetnaestogodišnja Kristina Jevtović ima više od 30 diploma i nagrada širom Srbije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Jan.2021, 20:29

Devetnaestogodišnja Kristina Jevtović ima više od 30 diploma i nagrada širom Srbije

Devetnaestogodišnja Kristina Jevtović je mlada, talentovana umetnica, koja iza sebe ima više od 30 diploma i nagrada širom Srbije. Njena izvođenja na klaviru nikog ne ostavlja ravnodušnim, mnoge ljude inspiriše i motiviše. Međutim, vrlo često je nailazila na poteškoće tokom školovanja. Kristina je osoba s invaliditetom kojoj je onemogućen adekvatan prilaz većini objekata. Ovo je priča o njoj.

Nakon srednje muzičke škole, talentovana Kristina Jevtović upisuje Akademiju >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << umetnosti u Novom Sadu, smer muzička pedagogija, sa osvojenih 100 bodova na prijemnom ispitu.

"Ja još kad sam bila osnovna škola sam jedva čekala da upišem Akademiju jer mi je to izgledalo baš fenomenalno, pošto je Akademija uglavnom na tvrđavi, bilo mi je fascinantno kako je to sam svet za sebe i izgledalo mi je jako primamljivo, jedva sam čekala da upišem i eto sad se moj san konačno ostvario", kaže Kristina.

Omiljeni kompozitor joj je Bah, a voli i kompozicije Šopena, Lista, Rahmanjinova i Černija. Učestvovala je na brojnim takmičenjima na kojima je postigla zavidne rezultate.

"Takmičila sam se iz klavira, solfeđa i teorije muzike, a kad sam upisala srednju školu sam na to dodala i hor pa sam se takmičila i iz hora. A jedna od najznačajnijih nagrada mi je sa devojačkim horom iz srednje muzičke škole Isidor Bajić. Bile smo u Rusiju u gradu Ugriču i osvojile smo laureat u kategoriji duhovne muzike", dodaje Kristina.

Najviše me motiviše sam proces rada na nečemu kad se nečemu posvetim i trudim se da to nešto što radim dovedem do savršenstva. A takođe mi mnogo pomaže podrška profesora, prijatelja i pre svega moje porodice", kaže ona.

Često je nailazila na poteškoće tokom školovanja. Jedan od najvećih problema joj je pristupačnost objekata, jer uglavnom nisu prilagođeni osobama s invaliditetom.

Trenutno na Akademiji umetnosti postoji samo rampa za osobe s invaliditetom, ali ja sam prva sa invaliditetom te vrste koja je upisala Akademiju, tako da je grad bio uviđavan da se pokrene taj projekat, da se obezbedi sva pristupačnost za sobe sa invaliditetom", ističe Kristina.

Kristina je na početku akademskih studija, a planovi za budućnost su joj da usavrši svoj talenat, da se razvija u pedagoškom radu i diplomira na Akademiji umetnosti.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.